• MEDZI ŽIVOTOM A SMRŤOU

            18. 4. 2024

            Žiaci I. A triedy sa zúčastnili dňa 18.04.2024 výstavy Ústavu pamäti národa s názvom Medzi životom a smrťou. Výstava sa venuje téme holokaustu, ktorý sme spoznali cez príbehy preživších a hrdinov, ktorí pomáhali tisíckam prenasledovaných národným socializmom. Na komentovanom sprevádzaní výstavou sme sa dozvedeli najprv základné informácie o prenasledovaní počas druhej svetovej vojny. Na jednotlivých paneloch sme sa oboznámili s konkrétnymi osudmi ľudí, ktorí nezištne pomáhali prenasledovaným a dozvedeli sme sa o ich ťažkom osude. Nakoniec sme spoznali ocenenie Spravodliví medzi národmi. Výstava zachytáva osudy ľudí z 12 rôznych európskych krajín a už niekoľko rokov putuje po svete.

            Mgr. Ivana Virsiková

          • DEŇ NARCISOV

            18. 4. 2024

            Dňa 18. apríla 2024 sa na Slovensku konal už 28. ročník verejnej zbierky Deň narcisov. Deň narcisov je venovaný zvýšeniu povedomia a získaniu finančných prostriedkov na boj proti rakovine. Naša škola sa aj tento rok aktívne zapojila a vybraní žiaci druhého a tretieho ročníka pomáhali zbierať peniaze v uliciach Bratislavy aj priamo v našej škole. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli! Veľká vďaka patrí našim dobrovoľníkom za ich pozitívny prístup a ochotu a Lige proti rakovine za to, že nám aj tento rok umožnila pomôcť.

            Mgr. Iveta Litterová

          • Krajské kolo Olympiády kritického myslenia

            15. 4. 2024

            Súťaž sa konala 19. 3. 2024 pre dve samostatné vekové kategórie  1.-2. ročník SŠ a  3.-5. ročník SŠ.
            Každý úspešný riešiteľ školského kola, ktorý dosiahol aspoň 40% z celkového počtu bodov postúpil do krajského kola. Z našej školy do krajského kola postúpilo 7 žiakov.
            Zadania OKM sa delili do troch tematických častí. Prvá časť sa zameriavala na mediálnu gramotnosť a overovanie informácií. Druhá časť sa bližšie pozerala na manipulatívne techniky, hlavne pri interpretácií dát a písaného textu. Tretia časť cvičila argumentáciu – schopnosť logicky, konštruktívne a slušne obhajovať pozíciu.

            Našu školu v Krajskom kole Olympiády kritického myslenia reprezentovali: Sára Horváthová – 2.B, Samuel Žúbor – 2.C, Stela Čeryová – 3.F, Natália Matúšková – 3.F, Patrik Uhrinčať – 3.F a Dávid Sörházi – 3.E.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy.

            PhDr. Schwartzová Helena

          • SOCIÁLNE SIETE A ALGORITMY SIETE TIKTOK

            12. 4. 2024

            Našu školu navštívil pán Vladimír Šnídl, reportér mienkotvorného Denníka N.

            Žiakom I.E a I.F triedy prišiel porozprávať o nástrahách sociálnych sietí, o ich odvrátenej ale aj svetlej stránke. Vysvetlil nám rozdiely medzi pojmami hoax, dezinformácia, misinformácia a konšpiračná teória. Poukázal na to, čo je cieľom dezinformácií a ako média ovplyvňujú naše rozhodovanie. Tiež sme diskutovali na tému prečo fungujú hoaxy a ako ich odlíšiť od faktov. Žiaci sa rovnako dozvedeli ako fungujú algoritmy siete TikTok a takisto dostali tipy, ako si skontrolovať čas strávený na sieti. Pán Šnídl sa s nami podelil aj o odporúčania ako správne využívať sociálne médiá a ako sa nestať ich otrokom.

            Veríme, že aj vďaka tejto skúsenosti porozumieme lepšie cieľu sociálnych sietí a uvedomíme si, že každá minca má dve strany a závisí od uhla pohľadu, pre ktorý sa rozhodneme. Rozhodujme sa správne.

            Ing. Barbora Jergová

          • PREDNÁŠKA O OBDOBÍ NESLOBODY

            11. 4. 2024

            Dňa 09.04.2024 žiaci II.A, II.B a II.C absolvovali prednášku občianskeho združenia Living Memory, ktoré sa zaoberá fungovaním totalitných režimov. Aj keď sa to môže zdať,  sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou. Preto je dobré o nej niečo vedieť. My sme nadviazali témou na exkurziu v Seredi a rozprávali sme sa najmä o období rokov 1939 – 1945, pretože to je jedno z období, keď sloboda samozrejmosťou nebola, samozrejmosťou bolo skôr žiť v strachu. Nezaoberali sme sa len historickými otázkami, ale rozprávali sme sa aj o súčasných problémoch slobody. Len slobodný človek môže naplno rozvinúť svoje schopnosti a byť sám sebou.

            Mgr. Ivana Virsiková

          • MÚZEUM HOLOKAUSTU V SEREDI

            11. 4. 2024

            Dňa 8. apríla 2024 sa naši študenti II. A, II.B, II.C a II.E zúčastnili exkurzie do SNM - Múzea holokaustu v Seredi, ktoré sa nachádza v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Pozreli sme si toto autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Osvienčim.

            Súčasťou múzea je aj vzdelávacie stredisko, kde sme sa zúčastnili prednášky s názvom Deti a holokaust.

            Mgr. Ivana Virsiková

          • PRVÁCI V KNIŽNICI

            11. 4. 2024

            V dňoch 08.04.2024 a 09.04.2024 sa všetci študenti našich prvých ročníkov zúčastnili exkurzie do pobočky Knižnice Petržalka na Prokofievovej ulici. Jednotlivé triedy sa postupne vystriedali v pobočke, kde sa dozvedeli, ako knižnica funguje, aké knihy si môžu požičať. Naučili sa pracovať s elektronickými katalógmi knižnice, kde je výhodou, že si môžete nájsť knihu doma, v knižnici ju objednať a iba jednoducho vyzdvihnúť. Zároveň našich prvákov aj zadarmo zapísali do knižnice na jeden rok.

            Mgr. Ivana Virsiková

          • AKO NA ŠTÚDIUM V HOLANDSKU

            10. 4. 2024

            Na našej škole sme mali možnosť privítať pani Betku Bielokostolskú z organizácie Holprom, zameranej na konzultačné činnosti pre študentov, ktorí túžia študovať v Holandsku.

            Záujemcovia z tried III.E., III.C. a II.F zvažujúci vysokoškolské štúdium v Holandsku sa dozvedeli z prvej ruky informácie o možnostiach štúdia na vysokých školách v tejto atraktívnej krajine.

            Betka v minulosti sama stále pred rozhodnutím kde a na akú vysokú školu ísť študovať. Od vysokej školy vyžadovala najmä praktické zameranie, medzinárodné prostredie a žiadnu rutinu. Počas štúdia taktiež zbierala pracovné skúsenosti v Holandsku.

            Atmosféra bola po celý čas nabitá skvelou energiou, sprevádzaná interaktívnou diskusiou. Niektorí naši žiaci si už aj dohodli osobné konzultácie s Betkou, kde sa dozvedia bližšie informácie o podmienkach štúdia na svojej vysnívanej škole 😊.

            Sme veľmi radi, že záujem o besedu o štúdiu v Holandsku bol tak vysoký, čo potvrdzuje odbornú aj jazykovú pripravenosť našich absolventov pokračovať v štúdiu v zahraničí.

            Ďakujeme https://holprom.eu/

            Ing. Barbora Jergová

          • BUDOVANIE ZNAČKY V PRAXI

            10. 4. 2024

            Pondelok 8.4., sa pre žiakov I.F. a III.B triedy, niesol v kreatívnom duchu budovania značky. Vďačíme za to nášmu hosťovi, pánovi Michalovi Pastierovi, spoluzakladateľovi spoločnosti Darwin & the Machines a spoločnosti GoBigname, a autorovi Žltej knihy budovania značky.

            Michal Pastier je podnikateľ, investor a marketér s vyše 15-ročnou praxou, počas ktorej pracoval na viac ako 250 projektoch nových značiek, ako aj zatraktívnenia tých existujúcich. Tiež bol zaradený medzi Top 100 európskych inovátorov podľa Google a Financial Times, dostal sa na obálku Forbesu aj do rebríčka Forbes 30 pod 30.

            Našim študentom prišiel porozprávať svoj životný príbeh, okorenený osobnými skúsenosťami zo svetovo známeho festivalu v oblasti umenia a hudby, Burning Man, ktorý sa každoročne koná na nevadskej púšti Black Rock Desert.

            Pán Pastier nám priblížil na čo sa zamerať pri budovaní značky a tiež nám prezradil tipy, napríklad ako správne spolupracovať s mediálnymi influencermi pre dosiahnutie želaného výsledku reklamnej kampane. Dozvedeli sme sa tiež, že vytvoriť kampaň sa síce môže zdať na prvý pohľad jednoduché, ale bez štipky kreatívnej alchýmie sa recept na úspešnú kampaň nemusí podariť.

            Za sprostredkovanie tejto inšpiratívnej besedy ďakujeme pánovi Masárovi, oteckovi žiačky I.F. triedy.

            Ing. Barbora Jergová

          • PROJEKTOVÉ VYUČOVANIE ETWINNING

            9. 4. 2024

            V pondelok a v utorok prebiehalo na našej škole projektové vyučovanie eTwinning. 

            Dňa 8.4. žiaci 3.F triedy  plnili zadania v projekte Ži tu a teraz. Hlavným cieľom vyučovania bolo spracovať prezentáciu Non-Violent Communication a pripraviť aktivity pre online stretnutie v máji. 

            Okrem toho žiaci dokončili posledné aktivity zamerané na mindfulness a well-being. Celú hodinu venovali praktizovaniu mindfulness v umení. Žiaci si vypočuli tri rôzne skladby a následne vyjadrili svoje pocity z hudby prostredníctvom kresieb a origami. Nadviazali tak na predchádzajúcu aktivitu, v ktorej spracovali jednotlivé emócie prostredníctvom básne a kresby.  Na záver žiaci zhodnotili svoju účasť v projekte. 

            link na eknihu o emóciách: https://www.storyjumper.com/book/read/169462761/65ccc9512e357

            Dňa 9.4. žiaci 1.E triedy plnili zadania v projekte Vstúpme do sveta kultúr s anglickou gramatikou. Hlavným cieľom vyučovania bolo vytvoriť ebook, ktorý bude informovať o projekte, kolaboratívne napísať báseň, ktorá prepája anglickú gramatiku a kultúrne témy projektu. V závere vyučovania žiaci zhodnotili svoju účasť v projekte. 

            Link na hodnotenie žiakov:

            https://shorturl.at/dlrx2

            Ďalšie práce žiakov budeme postupovať uverejňovať v našom blogu. 

            blog 1: https://liveinpresentoadudova.blogspot.com/

            blog 2: https://grammarandcultureoadudova.blogspot.com/

            PaedDr. Bršťáková Ivana 

          • POZOROVATEĽŇA ZVIERAT VYDRICA

            9. 4. 2024

            Utorok 9. apríla sa 2.F rozhodla stráviť v prírode. Cieľom nášho výletu bola Pozorovateľňa zvierat Vydrica na trase medzi Račou a Mariankou. 

            Nenápadná vyhliadka, ktorá je citlivo zasadená do prostredia, dáva návštevníkom možnosť vychutnať si v pokoji výhľad na lesopark. Z Vydrice možno pozorovať nielen zvieratá, ale aj postupnú premenu lesa po veternej kalamite na prirodzený les. 

            Počasie nám prialo a čerstvý vzduch sme si náležite užili. 

            Miša Malinkovičová 

             

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ – ZÁŽITKOVOU FORMOU

            8. 4. 2024

            Pondelkové dopoludnie strávila 2. F hraním stolovej hry Finančná sloboda, ktorú si s nimi prišli zahrať moderátori z OVB pod vedením p. Zuzany Brisudovej. 

            Počas tejto hry účastníci plánujú finančnú budúcnosť fiktívneho manželského páru. Cieľom hry je hospodáriť tak, aby rodina získala bývanie, vedela si dopriať dovolenku, kúpiť si druhú nehnuteľnosť, zaplatiť vzdelanie detí a aby rodičia postupne získali finančnú nezávislosť. 

            Produkty použité v hre sú podobné reálnym finančným produktom na trhu. Preto hráči vedia vedomosti nadobudnuté v hre aplikovať aj vo svojom živote. 

            Zapojenie sa do projektu Finančná sloboda prinieslo študentom 2. F cennú skúsenosť a zároveň sa zmysluplne zabavili. 

             

            Mgr. Michaela Malinkovičová 

             

          • Školský turnaj v stolnom tenise

            3. 4. 2024

            V dňoch 25. 3. 2024 až 27. 3. 2024 sa konal na našej škole turnaj v stolnom tenise - školské kolo. Turnaj sa konal v popoludňajších hodinách, po vyučovaní. Do turnaja sa zapojili jednotlivci z tried prvého a druhého ročníka.

            Na 3. mieste sa umiestnil Maxim Urban z I. E, 2.miesto obsadil Samuel Hamšík z ll. A, na 1. mieste sa umiestnil Radovan Koiš z I. E. V blízkej budúcnosti si plánujeme svoje sily v stolnom tenise zmerať aj so silami študentov inej školy v priateľskom turnaji. Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme za účasť a víťazom gratulujeme.

            Zároveň by som rád vyzval všetkých študentov, aby svojou účasťou podporovali športové turnaje, aktívne sa zapájali a robili dobré meno našej škole.

             

            Mgr. Rafael Turčan – učiteľ TSV a organizátor školského kola v stolnom tenise

          • Olympiáda Mladý účtovník 2024

            21. 3. 2024

            Dňa 19. marca 2024 sa traja naši maturanti  - Laura Baranová zo IV. A, Olívia Benkovská a Andrej Tománek zo IV. B zúčastnili 1. online kola olympiády Mladý účtovník, ktoré pripravila firma KROS, a. s. spolu so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov.

            Počas dvoch hodín riešili čiastkové príklady zamerané na konkrétne oblasti z účtovníctva.

            Žiaci mali možnosť overiť si svoje vedomosti a zručnosti pred blížiacou sa praktickou maturitnou skúškou.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Ing. Kabová Martina

          • Exkurzia žiakov do Českej televízie Praha

            19. 3. 2024

            Žiaci našej školy 3. C triedy, mali možnosť zúčastniť sa exkurzie do ČT Praha – ČT 1 a 2 a ČT 24. O srdečné privítanie nás všetkých sa postarala zamestnankyňa ČT 24, pani Mgr. Tomášová, ktorá spolu s kolegami nás následne po skupinách sprevádzala Českou televíziou. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s celým procesom tvorby spravodajských reportáží, tak tuzemských ako aj zahraničných. Previedli nás všetkými štúdiami ČT.

            Umožnili našim žiakom vyskúšať si aké je to pracovať pred televíznou kamerou, postaviť sa za moderátorsky pult spravodajstva a čítať z čítačky. Nasledovala prehliadka strižne, vybavenej rôznymi zariadeniami, kde im vysvetlili, ako prebieha strihanie videí. Zodpovedali nám akúkoľvek otázku a vytvorili veľmi priateľskú atmosféru.

            Vo voľnom čase sme si spoločne pozreli Staré mesto Praha a povedali o histórii najvýznamnejších pamiatok.

            Pre všetkých zúčastnených žiakov bola táto exkurzia nezabudnuteľným zážitkom.

            Ing. Eva Poloniová

          • Pozorovanie pri práci ERASMUS+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu

            12. 3. 2024

            V rámci programu Erasmus + o pozorovaní pri práci sa dve vyučujúce odborných predmetov zúčastnili plánovaného pobytu v Čechách, v meste Tábor na Obchodnej akadémii v čase od 25.02.2024 do 01.03.2024. V rámci tohto programu sme sa snažili odpozorovať a následne porovnať spôsob vyučovania, hodnotenia, motiváciu, aktivity, priebeh maturitných skúšok, prijímacích skúšok ako aj inklúziu a prácu so znevýhodnenými žiakmi u nás na Slovensku, konkrétne na našej Obchodnej akadémii a v Čechách. Poobede bola možnosť spoznávať pekné, historické a udržiavané mesto Tábor.

            Ing. Martina Kabová a Ing. Kristína Tokárová

          • Krajské kolo SŠ vo futsale, Bratislava 2023/2024

            28. 2. 2024

            V mesiaci február sa naša škola podieľala na organizácii krajského kola SŠ vo futsale , BA. Turnaj sa konal v hale SPŠ chemickej vo Vlčom hrdle. Podľa pravidiel futsalového turnaja sa mohli zúčastniť chlapci narodení v rokoch 2004 až 2008.

            Z Bratislavy a okolí  si zmeralo svoje sily osem stredných škôl, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Obe skupiny sa hrali v stredu  14.02. 2024 a vyraďovacia fáza turnaja sa odohrala následne vo štvrtok 15.02.2024.

            V skupine  „A“ bojovali o postup chlapci z gymnázia S VJM Dunajská, gymnázia A. Bernoláka Senec, SPŠE Hálova. Štvrtým tímom malo byť gymnázium Senecká z Pezinka. To sa napokon nezúčastnilo turnaja.   Víťazom skupiny sa stali žiaci gymnázia s VJM Dunajská. Na druhom postupovom mieste sa umiestnila SPŠE Hálova.

            V „B“ skupine hrali proti sebe OA Dudova, gymnázium Grösslingova, gymnázium K. Štúra Modra a SŠ-SOŠ agrotechnická Bernolákovo. Na prvom mieste v skupine sa umiestnilo gymnázium K. Štúra Modra. Na druhom mieste sa umiestnila OA Dudova.

            Tímy umiestnené na prvom mieste a druhom vo svojich skupinách postúpili do vyraďovacej fázy turnaja. Celkovým víťazom turnaja sa stali žiaci zo SPŠE Hálova. Druhé miesto obsadilo gymnázium s VJM Dunajská a na treťom mieste skončilo gymnázium K. Štúra Modra .

             

            CELKOVÉ PORADIE

             

            1. SPSE Hálova postup do „celoslovenského kola“ !!!
            2. Gymnázium s VMJ Dunajská
            3. Gymnázium k. Štúra, Modra
            4. OA Dudova
            5. Gymnázium Grösslingova
            6. Gymnázium A. Bernoláka, Senec
            7. SŠ-SOŠ agrotechnická, Bernolákovo
            8. Gymnázium Senecká, Pezinok

            Mgr. Geško

             

             

          • III.E na RE-POWER CAMP

            28. 2. 2024

            Viktória Strnisková, Meggie Malíková, Mia Miriam Molnárová, Peter Horenský, Cameron Walter Giffard-Moore a Dávid Sörházi, žiaci III.E triedy, sa rozhodli objaviť svoje kreatívne a inovačné schopnosti a prišli si zmerať sily s ďalšími šikovnými 120 študentmi na súťaži organizovanej JA Slovensko, Re-power Camp.

            Študenti pracovali na reálnej výzve v 6-členných zmiešaných tímoch. Ich úlohou bolo nájsť v obmedzenom čase najlepšie riešenie na danú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou. 

            Zo súťaže sme si okrem nových skúseností a skvelej nálady doniesli nádherné 3. miesto a hodnotné ceny.

            Našim výhercom srdečne gratulujeme k zdolaniu náročnej výzvy a veríme, že nadobudnuté skúsenosti a zručnosti zužitkujú vo svojom ďalšom profesionálnom raste.

            #repoweryouth

            Ing. Barbora Jergová

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
      • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje