• 26. ročník verejnej zbierky „Deň Narcisov“

            28. 4. 2022

            Dňa 28. apríla 2022 sa uskutočnil 26. ročník verejnej zbierky „Deň Narcisov“ na podporu onkologických pacientov. Žiaci našej školy sa takisto rozhodli pomôcť a vyrazili do ulíc Petržalky, kde počas dňa usilovne vyberali dobrovoľne príspevky od ľudí. Týmto ešte raz ďakujeme vybraným žiakom III.A, III.B a III.C za ich nezištnú pomoc a združeniu Ligy proti rakovine za to, že nám umožnila podporiť dobrú vec.

            Napísala: Mgr. Litterová Iveta

          • Deň narcisov

            28. 4. 2022

            Vážení rodičia,

            28. apríla (štvrtok) sa koná Deň narcisov. I naša škola sa do neho aktívne zapája. Ak sa rozhodnete prispieť na podporu tejto zbierky, účelom ktorej je získať zdroje na celoročnú adresnú pomoc onkologickým pacientom v rôznych formách, ale tiež na edukácii verejnosti - predovšetkým mladej generácie - smerom k prevencii, Liga proti rakovine naším prostredníctvom tlmočí svoje veľké poďakovanie. Narcis je symbolom podpory a spolupatričnosti už 26 rokov. Príspevok do zbierky je dobrovoľný, v ľubovoľnej sume. Ďakujeme. Do 6.5. je možné podporiť zbierku zaslaním SMS na 848 v hodnote 3,- Eurá.
             

          • OLYMPIÁDA KRITICKÉHO MYSLENIA

            21. 4. 2022

            Prístup k informáciám je dnes jednoduchší ako kedykoľvek predtým. Väčšina ľudí má dnes vo vrecku smartphone, vďaka ktorému sa vie okamžite napojiť na domáce i svetové médiá či sociálne siete, kde sa dočíta všetky najnovšie informácie. Nie všetky zdieľané informácie sú však pravdivé a spoľahlivosť zdrojov si musíme neustále overovať. Budovanie kritického myslenia je nevyhnutné. Žiaci prvého, druhého a tretieho ročníka sa v marci zapojili do pilotného kola Olympiády kritického myslenia. Súťaž bola zameraná na overovanie a vyhľadávanie informácií, identifikáciu hoaxov a dezinformácií na sociálnych sieťach, odhaľovanie dezinformačných webov, interpretáciu dát a formulovanie vlastných argumentov.

            Mgr. Adela Polášková

          • Ako funguje EXIMBANKA SR – prezentácia pre žiakov 4. B triedy

            21. 4. 2022

            Pochopiť činnosť a mechanizmus fungovania špecializovanej finančnej inštitúcie akou je Exportno-importná banka Slovenskej republiky (EXIMBANKA SR), ktorá v sebe spája bankové a poisťovacie činnosti s cieľom podpory exportu, je pre žiakov Obchodnej akadémie náročné.

            O tom nám prišiel porozprávať riaditeľ Odboru Štruktúrovaného financovania, Ing. Ivan Belay. Vysvetlil nám nielen produkty poistenia rizík, ale aj úverové a záručné produkty Eximbanky SR.

            Z jeho rozprávania nás najviac oslovilo, keď nám jednotlivé druhy produktov priblížil na konkrétnych prípadoch. Vysvetlil nám, ktoré riziko a prečo sa poisťuje, aký význam to má pre slovenské podnikateľské subjekty.

            Veľmi pútavo rozprával aj o mechanizme úverového financovania Eximbanky na konkrétnych prípadoch, keď banka chce podporiť slovenských podnikateľov pri nákupe a modernizácii technológii a súvisiacej infraštruktúry, celkových investíciách, ako aj podpore exportérov prostredníctvom exportných úverov.

            Pochopili sme, že Eximbanka SR podporuje predovšetkým také podnikateľské subjekty, ktoré chcú realizovať vývozy do krajín s vyššou mierou rizika krajiny, a to aj pri veľkých projektoch s dlhým odkladom splatnosti.

            Sme veľmi radi, že sme sa mohli tejto prednášky zúčastniť, čo môžme zúročiť aj pri maturitnej skúške, ktorá nás v krátkej dobe čaká.

            Ing. Eva Poloniová

          • PREDNÁŠKA SPOLOČNOSTI SOLVED V 2.E

            19. 4. 2022

            Ako bude vyzerať práca v budúcnosti a aký má význam zamýšľať sa nad udržateľnosťou v každom našom kroku,  o tom nám počas 2 hodín prišiel po anglicky porozprávať viceprezident medzinárodnej spoločnosti SOLVED, hlavný manažér pre inovácie Radovan Mizera. Dozvedeli sme sa o budúcnosti dopravy, ekologickejšieho bývania, ako aj o možnosti pracovať pomocou platforiem budúcnosti, ktoré budú prepájať expertov na jednotlivé projekty. Celá prezentácia plná zaujímavých faktov a projektov na ktorých pracujú v zahraničí špičkoví slovenskí experti nás všetkých nadchla.

            Ing. Denisa Pearson

          • KREATÍVNY ŠTVRTOK

            19. 4. 2022

            V rámci workshopového bloku k téme „Mein Haus“ absolvovali žiaci II.C  tvorivé dopoludnie. Celkovým praktickým výstupom bola tvorba spoločného modelu bývania v rámci jednotlivých skupín.  Vyžadovalo si to nielen praktické využitie rozšírených vedomostí, ale hlavne dohodu, kompromisy a nutnosť spolupráce v skupinách. Vedľajším efektom kooperácie v tímoch, boli zaujímavé a často vtipné nápady.  V rámci rozšíreného bloku sa striedala skupinová práca s individuálnou činnosťou a kolektívnymi aktivitami.  Žiaci si rozšírili vedomosti aj nad štandardný učebnicový rámec, využívali praktické výrazy zo života. Svoje vedomosti si overili formou didaktickej kartovej hry. Workshopový blok splnil úlohu oživenia vyučovania nemčiny ako druhého jazyka, žiaci strávili spoločný čas v príjemnej a kreatívnej atmosfére.

            Mgr. Viera Matejová

             

          • STRETNUTIE S OSOBNOSŤOU

            12. 4. 2022

            Žiaci III.C so zameraním marketing vo finančných službách na vyučovacích hodinách medzinárodného marketingu pracovali na projekte s názvom „ Úspešný slovenský podnikateľ, ktorý sa presadil v zahraničí “. Cieľom bolo prepojiť vyučovanie formou zážitku a to sa nám podarilo. Pozvanie prijal úspešný podnikateľ, spolumajiteľ spoločnosti LYRA GROUP s. r. o., Ivanka pri Nitre Karol Stýblo. Mali sme jedinečnú príležitosť dozvedieť sa príbeh čokolády, ktorú pozná okolitý svet. Príjemný, veselý človek so skúsenosťami v podnikaní zodpovedal na otázky, ktoré zaujímali žiakov. Tak ako aj zákazníkom aj nám priniesol nezabudnuteľný zážitok z výbornej čokolády ale aj zo stretnutia.

            Ďakujeme za strávený čas v spoločnosti človeka, ktorý nás inšpiroval, k tomu, že je všetko možné, keď máte chuť ísť vpred.

            Kolektív žiakov III.C

          • Športový deň

            11. 4. 2022

            6. – 7. apríla 2022 sa uskutočnil v škole športový deň pre žiakov s rozšírenou športovou prípravou. Zmiešané družstvá žiakov a žiačok si zmerali sily vo volejbale, basketbale, florbale, stolnom tenise a vo futsale. Účastníci prežili dve predpoludnia plné športového zápolenia a zábavy.

            Najúspešnejším tímom sa stal tím III. A. Žiaci I. A a II. A sa zhodne umiestnili na druhom mieste.

            Umiestnenie tried v jednotlivých športových disciplínach

                                    I.A     II.A     III.A

            Volejbal            3       2        1

            Basketbal         2       1        3

            Stolný tenis      2       3        1

            Florbal             1       3         2

            Futsal              3       2         1

            zorganizoval: kolektív vyučujúcich TSV

             

          • FINANČNÁ SLOBODA

            11. 4. 2022

            V dňoch 6. apríla a 7. apríla 2022 sa žiaci III.C a III.B zúčastnili workshopu s názvom Finančná sloboda, na ktorom mali možnosť si pomocou hry ,,Finančná sloboda“ vyskúšať, ako fungujú rôzne typy investovania do akcií či do dlhopisov. Pomocou tejto certifikovanej hry sa naučili, ako hospodáriť so svojimi peniazmi a taktiež mnohé iné podstatné informácie, ktoré im pomôžu finančne riadiť svoj budúci život. Po dohraní hry boli žiakom predstavené skutočné scenáre, ako dokáže investovanie do akcií zarobiť ľudom množstvo peňazí a ako im dokáže zabezpečiť pohodlný dôchodok. Na konci workshopu prebehla diskusia, v ktorej sa žiaci mohli opýtať na rôzne otázky, ktoré ich zaujímali.

            Za spoluprácu ďakujeme Ing. Dávidovi Jenčíkovi zo spoločnosti OVB.

            Napísal: Denis Remenár

          • Exkurzia do rozhlasu

            11. 4. 2022

            Vo štvrtok 7. 4. 2022 mali žiaci III. C možnosť pozrieť si prácu moderátorov Slovenského rozhlasu v budove obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici.

            Privítal nás pán Ľuboš Kasala, ktorého motoristi poznajú z relácie Zelená vlna. Porozprával nám o histórii budovy a samotného Slovenského rozhlasu. Mali sme možnosť porovnať nahrávanie zvukových efektov v minulosti s  moderným digitálnym spracovaním rôznych relácií. Veľmi zaujímavé bolo aj sledovanie práce p. Angibaud a p. Ilgovej v živom vysielaní.

            Pre našich žiakov bolo podnetné aj celkové riadenie tejto inštitúcie, získané informácie môžu použiť na vyučovaní aj v praxi.

            JUDr. Dagmar Majdanová

          • OKRUH STARÉ MESTO

            8. 4. 2022

            Bratislava je častokrát považovaná za jednodňovú turistickú destináciu. Naše hlavné mesto však toho vie ponúknuť oveľa viac ako len zopár aktivít na jedno doobedie, počas ktorého návštevníci stihnú vidieť iba Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Dóm sv. Martina a Michalskú bránu.

            Žiaci 1.E sa v rámci predmetu Business English vybrali do terénu skúmať, čo presne im chýba vo vyššie spomenutom klasickom turistickom okruhu. Bratislava skrýva mnohé iné zaujímavé miesta, pamiatky, podniky a inštitúcie, ktoré sú hodné návštevy.

            Presne to bude úloha žiakov po návrate do školských lavíc – v tímoch navrhnúť a spoločne prezentovať v anglickom jazyku nimi vytvorený itinerár z pohľadu cestovných agentúr - ako udržať turistov dlhšie v Bratislave. Aktivita ako forma zážitkového vzdelávania podporuje tímovú prácu, kreativitu a analytické myslenie.

            Mgr. Adela Polášková

             

          • VEREJNÝ PRIESTOR AKO NÁSTROJ DEJEPISNÉHO VZDELÁVANIA

            8. 4. 2022

            V stredu 6. apríla 2022 sa žiaci III.B zúčastnili dejepisnej prechádzky a zároveň prechádzky kľúčovými udalosťami nedávno skončeného 20. storočia. Navštívili sme cintorín vojakov prvej svetovej vojny. Pozreli sme si bunker, ktorý bol budovaný na obranu ČSR pred druhou svetovou vojnou. Zoznámili sme sa s modelom železnej opony, ktorá uzavrela mnohých ľudí v komunistickej totalite.  A pri pamätníku Hartmuta Tautza, mladého chlapca, ktorý zomrel pri pokuse prejsť do Rakúska v roku 1986 sme si uvedomili, aká dôležitá je sloboda.

            Kolektív žiakov III.B

          • MÚZEUM HOLOKAUSTU V SEREDI

            8. 4. 2022

            Žiaci druhých ročníkov sa 7. apríla 2022 zúčastnili exkurzie v Slovenskom národnou múzeu - Múzeu holokaustu, ktoré sa nachádza v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Je to autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. 

            Mohli sme si pozrieť vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. 

            Súčasťou našej exkurzie bola aj prednáška vo vzdelávacom stredisku na tému Židovský kódex a prenasledovanie Židov počas prvej Slovenskej republiky. 

            Múzeum je zároveň pamätník všetkých zavraždených Židov zo Slovenska.

            Len samotným táborom v Seredi prešlo v období od roku 1941 do roku 1945 približne 16 000 Židov, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.  

            Mgr. Ivana Virsiková, Mgr. Michaela Malinkovičová

          • HĽADANIE OSOBNOSTÍ NÁŠHO MESTA

            8. 4. 2022

            Prváci dostali na slovenčine zaujímavú úlohu hľadať v Starom Meste pamiatky súvisiace

            s osobnosťami slovenského jazyka a literatúry. Hľadanie bolo úspešné a prváci nám na stránku školy prispeli fotkami s Jánom Hollým, Antonom Bernolákom a Ľudovítom Štúrom. Možno aj vďaka tejto úlohe zistili o Bratislave niečo nové. 

             

            Mgr. Michaela Malinkovičová

          • PRÍJEMNE STRÁVENÝ ČAS ŽIAKOV, PRVÁKOV V KNIŽNICI NA PROKOFIEVOVEJ ULICI

            8. 4. 2022

            Žiaci prvých ročníkov sa v minulých dňoch zúčastnili exkurzie v jednej z knižníc v Petržalke, knižnice na Prokofievovej ulici. Knižnica, ktorá počtom čitateľov a výpožičiek patrí k najväčším knižniciam na Slovensku, nás privítala srdečnou atmosférou. Knihovníčka a metodička Viera Némethová nám zaujímavo a pútavo vysvetlila, ako funguje moderná knižnica a dozvedeli sme sa aj to, že v dnešnej knižnici je možné požičiavať si aj e- knihy. Návšteva knižnice zaujala študentov natoľko, že napríklad z 1.C sa do knižnice prihlásili kompletne všetky deti. Dúfame, že si čítanie a požičiavanie kníh obľúbia. 

             

            Mgr. Michaela Malinkovičová 

             

          • PODNIKOVÁ EKONOMIKA ZÁŽITKOVOU FORMOU

            7. 4. 2022

            Nato, aby sa každý z nás učil, potrebujeme vedieť, prečo sa učíme, aký je cieľ nášho snaženia, a hlavne, ako to využijeme v našom živote. Dnes nám už nestačí len získavať a učiť sa nové informácie, ktoré si šikovnejší dokážu nájsť na webe v sekunde, keď učiteľ vysloví otázku. Žiak potrebuje v prvom rade hľadať súvislosti medzi javmi, riešiť problémy, vysloviť svoj názor a vedieť ho zdôvodniť, naučiť sa argumentovať, vystihnúť podstatu, spojiť jednotlivé body. Na tento účel nám výborne slúži projektové vyučovanie.

            V projektovom vyučovaní zohrávajú rolu poznatky, ktoré žiak nadobudne od rodičov, od známych, pri cestovaní, alebo z internetu, pozeraním filmov, dokumentov a podobne. Učiteľ vychádza z týchto poznatkov a smeruje žiaka k cieľu a zmyslu samotného projektu.

            Cieľom projektového vyučovania na podnikovej ekonomike bolo transformovať nadobudnuté poznatky o podniku a jeho činnostiach do predstavenia skutočného podniku. Žiaci predstavili podnik a jeho činnosti v rozmanitých podobách – od výrobného podniku, podniku zaoberajúceho sa službami, konzultačnou činnosťou, inováciami atď. Všetky projekty nás navzájom obohatili o nové informácie a precvičili sme si sebadisciplínu, tvorivosť a pre mnohých to bol aj krok mimo vlastnej komfortnej zóny, ktorý ale všetci výborne zvládli.

            Kolektív žiakov 2.E

          • PROJEKTOVÉ VYUČOVANIE

            6. 4. 2022

            Dňa 6. apríla sme sa ako trieda zúčastnili projektového vyučovania pod vedením pani profesorky PaedDr. Bršťákovej ohľadom projektu eTwinning. Priniesli sme si naše notebooky, tablety a podobne. Pomocou nich sme v skupinách vyhľadávali informácie na internete a spoločne vytvárali projekty. Následne sme si kontrolovali koncoročné práce, vymieňali nápady, názory a spoločne sme vylepšili a opravili naše výtvory.

            Deň sme si veľmi užili a bola to príjemná zmena oproti normálnemu vyučovaniu. Myslíme si, že to bolo pre nás prínosné a náučné.

            kolektív žiakov 1.F

          • Prednáška na tému: Pracovný pohovor od firmy LeitnerLeitner

            6. 4. 2022

            V piatok 01.04.2022, mali žiaci 2.E prvý krát možnosť spoznať a zažiť spoluprácu s poradenskou firmou LeitnerLeitner, ktorá pôsobí na medzinárodnej úrovni v oblasti účtovného a daňového poradenstva. Počas dvoch vyučovacích hodín pani Kristeľ odprezentovala žiakom základné informácie o firme a zamerala sa na prípravu uchádzača na pracovný pohovor.

            Žiaci mali možnosť vidieť ako vyzerá reálny motivačný list, prečo je jedným z pilierov úspechu pri pozvaní na pohovor a následne prešli na životopis a jeho náležitosti. Po informáciách, ako v skutočnosti pohovor prebieha, aké otázky ich čakajú, načo si dať pozor, či už z hľadiska oblečenia, vzhľadu, ale aj otázok ohľadom životopisu sa rozprúdila živá diskusia. Pani Kristeľ priblížila žiakom možnosť pracovať vo firme LeitnerLeitner už počas štúdia a opísala kariérne možnosti rastu vo firme, ako aj zamestnanecké výhody, ktoré firma ponúka. Úprimné informácie z praxe, výborne pripravená prezentácia priblížila žiakom to, čo ich v krátkej budúcnosti čaká, a tiež, ako sa nato zodpovedne pripraviť.

            Prepájanie teoretických vedomostí s praxou na ekonomických predmetoch otvára žiakom obzory a príležitosti, preto sme radi za každú takúto skúsenosť. Ostáva sa nám len opäť poďakovať a tešiť sa na ďalšie stretnutie.

            Ing. Denisa Pearson

          • Olympiáda Mladý účtovník 2022

            5. 4. 2022

            Dňa 25. marca 2022 sa uskutočnilo 1. online kolo Olympiády Mladý účtovník, ktoré pripravila firma KROS, a. s. spolu so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov. Zúčastnili sa ho žiačky štvrtých ročníkov – Anna Ester Rakovská – IV. A, Sabina Beňáková a Patrícia Takáčová zo IV. B. Žiačky preukázali vedomosti a zručnosti pri účtovaní rozličných účtovných prípadov v podvojnom účtovníctve.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Ing. Martina Kabová

          • Trestnoprávna zodpovednosť pri drogovej kriminalite

            2. 4. 2022

            Prednáška, ktorú absolvovali naši druháci s policajnou preventistkou z okresného PZ Námestie hraničiarov kpt. Mgr. G. Grísovou. Dozvedeli sa o klasifikácii a rozdelení rôznych druhov drog, o trestnoprávnom postihu nedovoleného nadmerného držania drog a postihoch pri obchodovaní s drogami, ale aj aký trest hrozí páchateľovi drogového činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov. 

            koordinátorka a preventistka Mgr.Iveta Trandžíková

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
        • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje