• Olympiáda zo slovenského jazyka

            21. 12. 2023

            Dňa 14. 12. 2023 sa uskutočnila olympiáda zo slovenského jazyka. Pozostávala z troch častí  - z testu, ktorý sa riešil online, práce s textom a z prípravy rečníckeho prejavu.

            Všetci zúčastnení si zaslúžia poďakovanie. Spomedzi nich najväčší počet bodov získali a zároveň sa stali úspešnými riešiteľkami:

            kategória A  -  Meggie Malíková z III. E

            kategória B – Diana Škondričová z I.F

            Víťazkám blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

            Napísala: Mgr. Ivana Virsiková

          • Beseda so spisovateľom Norbertom Valakovičom

            20. 12. 2023

            Dňa 20. 12. 2023 mali možnosť žiaci 3.E, 3. F a 2. F zúčastniť sa besedy s motivačným spisovateľom a koučom pánom Norbertom Valakovičom.

            Pán spisovateľ našim žiakom rozprával o svojom živote a o svojej vnútornej premene, tiež o jeho vnímaní sveta okolo nás. Žiakom priblížil spôsoby ako sa vyrovnávať s problémami a ako zvládať stres. Na záver bol priestor na otázky, kde žiaci viedli s autorom zaujímavú diskusiu.

            Veľmi pekne ďakujeme pánovi Norbertovi Valakovičovi za jeho obohacujúce slová a možnosť byť súčasťou jeho zaujímavej besedy.

             V prípade záujmu o jeho knihy alebo o osobnú individuálnu diskusiu ho môžete pokojne kontaktovať prostredníctvom facebooku/ inatagramu alebo na:

            valakovicnoro@gmail.com

             Ing. Katarína Repáková

          • JOBIIS pokračovanie v Bruseli

            20. 12. 2023

            Záver prvého polroka bol pre tím JOBIIS cestovateľsky výživný. Takmer týždeň po návrate z úspešnej prezentácie projektu v New Yorku,  naše cesty smerovali do Bruselu, kde sme dostali našu obchodnú akadémiu a ideu ako prepojiť školy, študentov a firmy do povedomia, na pôde Európskych inštitúcií. Prajeme vám krásne vianočné sviatky a ďakujeme za podporu pri úsilí mladých ľudí zvýšiť možnosti nájsť si prácu svojich snov.

            Ing. Barbora Jergová

          • Spoznávame Viedeň

            20. 12. 2023

            Dňa 19. 12. 2023 sa podarilo študentom I.A, I.C a II.B na chvíľku utiecť pred bratislavskou hmlou a inverziou do slnečnej Viedne.

            Cestu tam im spríjemnila pani sprievodkyňa, ktorá ich oboznámila s históriou, umením, so známymi osobnosťami a zaujímavosťami Rakúska a Viedne.

            Po príchode do Viedne strávili hodinku objavovaním obchodov na Mariahilfer Strasse, neskôr sa v rámci príjemnej prechádzky presunuli na hlavné vianočné trhy v blízkosti viedenskej radnice, kde si opäť užili rozchod.

            Popoludní sa príjemne unavení vrátili do Bratislavy. 

            Veríme, že nasali vianočnú atmosféru v krásne vyzdobenej viedenskej metropole.

            Mgr. Zuzana Prokopová

          • Vianočná Praha

            20. 12. 2023

            Žiaci našej obchodnej akadémie mali možnosť zavítať do vianočnej Prahy a pozrieť si atmosféru cez deň aj večer. O bohatý program sa postarala sprievodkyňa Jindra, ktorá svojimi vedomosťami a príbehmi prekvapila nejedného žiaka. Žiaci spolu s učiteľmi navštívili Pražský hrad, Staré a Nové mesto, Václavské náměstí, Prašnú bránu a mnoho ďalších historických pamiatok. Večer zažili plavbu loďou po Vltave – Pražské Benátky. Odvážnejší si zašportovali na klzisku na Václavskom náměstí, ochutnali mieste dobroty a užili si spoločné chvíle so spolužiakmi.

          • Vianočné trhy vo Viedni spojené s návštevou čokoládovne

            20. 12. 2023

            Dňa 18. 12. 2023 žiaci II.C, I.B a I.E vycestovali na vianočné trhy do Viedne. Po ceste sme mali zastávku v známej čokoládovni Hauswirth v Kittsee. Pri tejto návšteve mali žiaci možnosť vidieť proces výroby čokoládových cukroviniek až po ich balenie. Po exkurzii sme sa vybrali do podnikovej predajne, kde sme mohli ochutnať jednotlivé cukrovinky a následne si ich aj kúpiť. Ďalej nasledovala cesta do Viedne. Po krátkej prehliadke mesta mali žiaci rozchod na najznámejších vianočných trhoch Rathausplatz. Počasie nám vyšlo a žiaci si vianočnú atmosféru užili.

             

            Ing. Kristína Vlková

          • Školské kolo Olympiády v španielskom jazyku

            19. 12. 2023

            Dňa 13. 12. 2023 sa konalo na OA Dudova školské kolo Olympiády v španielskom jazyku.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným v kategórii 2A - prvé a druhé ročníky, najúspešnejšími riešiteľmi sa stali:

            Meggie Malíková                   III.E

            Stela Čeryová                         III.F

            Nina Horváthová                    III.E

            Tešíme sa opäť o rok!

            Mgr. Zuzana Prokopová

             

          • Mikulášsky tím zavítal na OA Dudova🤶🎅👹

            11. 12. 2023

            V dňoch 7. 12. 2023 a 8.12. 2023 bol našich žiakov skontrolovať Mikuláš so svojím tímom pomocníkov🎅🏼🤶🏼🧑🏻‍🎄☃️

             

            V sprievode vianočného zvončeka a vianočných melódií🌟poctivo odmenil žiakov sladkými odmenami, hlavne tých, ktorí prišli v maskách✨🍬

            Nechýbal ani čert, ktorý predviedol svoj potmehúdsky čertovský talent v maľovaní s uhlím🤡👹

            Už sa nevieme dočkať Vianočného prekvapenia, ktoré pre našich žiakov usilovne pripravujeme:)

            Školský parlament ❤️

          • Advent v Budapešti

            8. 12. 2023

            Dňa 5. decembra 2023 sa žiaci II. B, III. A a 4 žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili výletu do Budapešti. Po príchode do hlavného mesta nasledovala krátka prehliadka Hradnej štvrte  (Kráľovský palác, Chrám Matiáša, Rybárska bašta).

            Po autobusovom okruhu sme mali osobné voľno v centre, počas ktorého sme si mohli zakúpiť dobroty na vianočný stôl.  Popoludní sme navštívili vianočné trhy na Námestí Vörösmarty. Na oboch trhoch sme mali možnosť pochutnať si na typických maďarských kulinárskych špecialitách v doprovode príjemnej hudobnej produkcie.

             

            Ing. Kabová

          • Olympiáda ľudských práv – školské kolo

            8. 12. 2023

            Nosnou témou 26. ročníka OĽP v tomto školskom roku je Hrádza proti nenávisti.

            Dňa 7. 12. 2023 sa konalo školské kolo OĽP.

            Víťazi školského kola:

            1.miesto   Stela Čeryová  3. F

            2. miesto   Patrik Uhrinčať 3. F

            3. miesto   Tomáš Poluch 2. C

            Gratulujeme!

            Našu školu bude v krajskom kole reprezentovať Stela Čeryová, víťazka školského kola a Patrik Uhrinčať, ktorý bude mať náhradnícky status.

            PhDr. Schwartzová

          • VGD spoločnosť – účtovníctvo, dane, audit

            7. 12. 2023

            Na našu obchodnú akadémiu zavítala spoločnosť VGD, ktorá predstavila žiakom IV.E a III.C odborné oblasti, v ktorých vykonáva svoju podnikateľskú činnosť. Keďže spoločnosť podporuje rast zamestnancov prišla s ponukou na spoluprácu ohľadom odbornej praxe, brigád a vzdelávania pre žiakov počas štúdia. Pani Gabriela Čičmancová, ktorá riadi vo firme ľudské zdroje predstavila žiakom kariérne príležitosti v týchto oblastiach:

            • účtovníctvo a mzdové účtovníctvo
            • dane a audit
            • právo a transakčné poradenstvo
            • HR poradenstvo
            • digitalizácia

            Veľká vďaka patrí Branislavovi Kováčovi, ktorý je partnerom v spoločnosti a urobil si čas zodpovedať na zvedavé otázky žiakov. Výmena kontaktov a ďalšia spolupráca, sa môže začať aj v oblasti startupu, ktorý rozbieha IV.E s víťazným JOBIIS. Vážime si ponuku ohľadom odbornej praxe, ktorú môžu žiaci využiť a plnohodnotne vykonávať ekonomické činnosti v spoločnosti VGD.

            Prezenty od Mikuláša VGD milo potešili, ďakujeme. A tešíme sa na spoluprácu.

            Mgr. Iva Berešová    

          • Exkurzia Volkswagen Slovakia, a. s.

            7. 12. 2023

            Žiaci 2. C triedy a  2. E triedy sa v stredu 6. 12. 2023 zúčastnili exkurzie do nášho automobilového závodu Volkswagen Slovakia, a. s.

            Aj napriek nepriaznivému počasiu sme sa o 9. 00 h zišli pred  vstupnou bránou Volkswagenu.

            Pani sprievodkyne si nás rozdelili na dve skupiny, dostali sme slúchadlá a najskôr sme prechádzali  vonkajší areál závodu. Pani sprievodkyňa tu poukázala na výhodnú polohu závodu – SR leží v strede Európy a má výbornú logistiku. Vnútorná prehliadka zahŕňala kombináciu troch hál – lisovňa, karosáreň a agregátna hala a Auto Fora, kde je návštevník oboznámený s históriou a konečnými produktmi, ktoré sa konštruujú v závode.

            V karosárni sme si pozreli ako sa konštruujú jednotlivé diely auta, 90% výroby tu prebieha automatizáciou. V lisovni je tiež vysoký stupeň automatizácie. Lisovňa aj lakovňa boli modernizované, aby spĺňali nové ekologické  normy. V agregátnej hale prebiehala najviac manuálna práca. Po zhodnotení žiakmi vyzerala práca fyzicky náročná. Využívajú sa síce aj stroje, automaty a výťahy, ale kompletizovanie (montáž podvozku, nápravy alebo výfukov) a následná kontrola zostáva na práci samotných zamestnancov.

            V závere nám pani porozprávala ako robia nábory zamestnancov, aká je výška hrubej mzdy, aké benefity a odmeny ponúkajú.

             

            Ing. Bertová

          • JOBIIS v NEW YORKU

            7. 12. 2023

            V dňoch 24.11.-30.11.2023 sa tím JOBIIS vybral so svojím revolučným startupovým projektom reprezentovať našu školu do „Veľkého jablka“, ako je nazývaný New York, USA.  

            Počas našej výpravy sme nadobudli množstvo zážitkov a skúseností a dostali sme sa aj na miesta, kde sa bežný turista nedostane. Okrem dominánt ako Socha slobody, Times Square, najslávnejšie námestie na svete, známy Central Park či dych vyrážajúca vyhliadka na celú metropolu z One World Observatory z výšky 386,5 metrov, sme navštívili aj múzeum Ground Zero a pamätník 9/11 kde sme sa doslova ponorili do nie tak dávnej smutnej minulosti pádu WTC. Osobitne by sme chceli vyzdvihnúť pohostinnosť pána Henryho Kallana, majiteľa hotelovej siete Library Hotel Collection, ktorý nám poskytol ubytovanie v jednom z jeho rozprávkových hotelov v tesnej blízkosti známej Fifth Avenue. Do obrovského úžasu nás dostalo aj pozvanie pani profesorky Henriety Scholtzovej, MD, PhD. a jej výskumného tímu na New York University, kde nám bol predstavený výskum neurodegeneratívnych ochorení.  Nesmierne si vážime pozvanie do centrály Amazon Web Services, kde nás pán Wilfrido Solano zaviedol do ríše technologického pokroku a inovácií a pomohol nám ocitnúť sa pre nás v úplne inej dimenzii. Popri každodennom dolaďovaní prezentácie sme si však stihli pozrieť aj zákutia tejto multikultúrnej metropoly a naučili sme sa vážiť si život na Slovensku o čosi viac. 

            Zavŕšením a hlavným bodom programu našej cesty do New Yorku bola prezentácia projektu JOBIIS pred komunitou profesionálov z rôznych oblastí, členov Slovak PRO, pred ktorými tím obhájil relevantnosť svojho nápadu. Okrem cennej spätnej väzby, odporúčaní a vytvorenia významných kontaktov sa nám podarilo získať dôveru a podporu vo forme mentoringu pro bono expertmi z komunity Slovak PRO. Z dôvodu vysokého potenciálu získania investora sme dostali odporúčanie k čo najskoršiemu uvedeniu JOBIIS platformy do života. 

            Ing. Barbora Jergová

          • MEDZINÁRODNÁ SÚŤAŽ BEST IN ENGLISH

            5. 12. 2023

            Dňa 16.11.2023 sa naša škola zúčastnila medzinárodnej súťaže BEST IN ENGLISH formou online testu. Študenti absolvovali  porozumenie počutého textu, čítaného textu a gramaticko-lexikálnu časť.     

            Súťaže sa zúčastnilo 24 343 študentov, 702 škôl z 34 krajín.    

            Víťazom súťaže je Abdulkerim Kurgaš s počtom bodov 122,5 z Gimnazija "Visoko", Bosnia and Herzegovina.    

            Mená najlepších študentov za našu školu sú:   

            1. Sara Ismani z III.E dosiahla počet bodov 105.5 / 126  

            2. Lucia Horváthová zo IV.C dosiahla počet bodov 102 / 126 

            3. Aleš Weinreb zo IV.B dosiahol počet bodov 100 / 126  

            GRATULUJEME !   

            Ing. Jana Vančová

          • 25. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem

            5. 12. 2023

            V dňoch 29. – 30.11. sa žiaci 3.B zúčastnili 25. Medzinárodného veľtrhu cvičných firiem, ktorý sa konal v priestoroch Slovak Business Agency v Bratislave.  

             

            Na tomto veľtrhu žiaci prezentovali svoju firmu – cestovnú kanceláriu Way 2 go, s. r. o. S ďalšími cvičnými firmami – slovenskými, ale aj zahraničnými – počas veľtrhu obchodovali, vymieňali si skúsenosti a dozvedeli sa o mnohých zaujímavostiach typických pre ich krajiny.  

             

            Okrem vzájomnej interakcie cvičných firiem, mali žiaci možnosť vypočuť si mnohé podnetné prednášky o etike v podnikaní, medzinárodnej sieti PEN Worldwide a mnohých ďalších. 

             

            Ing. Michaela Ondrejkovičová 

             

          • Červené stužky

            4. 12. 2023

            1. december   je Svetový deň boja proti AIDS. Jeho symbolom sú červené stužky, ktoré sme si aj my  1. decembra pripli na znak spoluúčasti a podpory takto chorých. Veľakrát sú to najmä nevinné deti. Našou túžbou je naučiť sa pozerať na túto problematiku pozitívnymi očami a naučiť zaujať mladých ľudí pozitívny postoj aj v ťažkostiach a problémoch dnešnej doby k vlastnému zdraviu a životu, ako aj k zdraviu a životu druhých.

            A   Aktuálny problém?
            I     Individuálny problém?
            D   Dlhodobý problém?
            S    Spoločenský problém?

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Kampaň nie je spojená s finančnou zbierkou, podporuje sa iba nosením červenej stužky. Tento rok ich medzi študentov priniesli žiaci I. A triedy.

             

            Mgr. Ivana Virsiková

          • OADUDOVA ocenená na Národnej konferencii eTwinning

            1. 12. 2023

            Dňa 29.11. sa v priestoroch Kongresovej sály Žilinského samosprávneho kraja konala Národná konferencia eTwinning 2023 zameraná na tému Inovácií a vzdelávania. Konferenciu otvorila svojím príhovorom pani županka Erika Jurinová a po nej Jozef Ristvej, prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA. 

             

            Medzi ďalších prednášajúcich patrili:

            • Martin Kríž, generálny riaditeľ sekcie predprimárneho a základného vzdelávania, riaditeľ odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní MŠVVaŠ SR,
            • Kornélia Lohyňová, európska ambasádorka eTwinning, finalistka súťaže Učiteľ Slovenska,
            • Dávid Králik, mentor, kouč, lektor v Mentória,
            • Zuzana Tkáčová, držiteľka titulu Učiteľ Slovenska 2018, 
            • Marcel Prievozník, európsky ambasádor eTwinning, expert na
              technológie vo vzdelávaní, 
            • Naďa Cisárová, sektorová garantka NA Erasmus+, SAAIC, Bratislava

            Dozvedeli sme sa viac o zmenách vo vzdelávaní, o tom, ako sa školy menia zvnútra a tiež o používaní umelej inteligencie vo vzdelávaní a v projektoch eTwinning.

            Počas konferencie boli ocenené najlepšie projekty eTwinning za uplynulý školský rok a odovzdané ocenenia eTwinning School 2023-2024.

            Naša škola získala hneď obe tieto ocenenia. Za vynikajúce výsledky v dvojročnej projektovej práci získala ocenenie Škola eTwinning 2023-2024 a za projekt English eGrammar získala 1.miesto v národnej súťaži eTwinning v kategórii Stredné školy

            Ocenenie za svoju prácu si prevzala aj koordinátorka eTwinningových projektov a zakladateľka projektu English eGrammar PaedDr. Ivana Bršťáková

          • OLYMPIÁDA Z NEMECKÉHO JAZYKA - ŠKOLSKÉ KOLO

            1. 12. 2023

            Spomedzi najodvážnejších germanistov školského kola Olympiády z nemeckého jazyka sa v prvej trojke umiestnili

            VÍŤAZI V  KATEGÓRII            2A      

            1. miesto         Juraj Havrila                          II. F

            2. miesto         Ndeye Khady Sarr                 II. F

            3. miesto         Dominik Varga                       II. A

             

                          GRATULUJEME !

            Mgr. Matejová

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
        • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje