• Pozorovanie pri práci ERASMUS+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu

            12. 3. 2024

            V rámci programu Erasmus + o pozorovaní pri práci sa dve vyučujúce odborných predmetov zúčastnili plánovaného pobytu v Čechách, v meste Tábor na Obchodnej akadémii v čase od 25.02.2024 do 01.03.2024. V rámci tohto programu sme sa snažili odpozorovať a následne porovnať spôsob vyučovania, hodnotenia, motiváciu, aktivity, priebeh maturitných skúšok, prijímacích skúšok ako aj inklúziu a prácu so znevýhodnenými žiakmi u nás na Slovensku, konkrétne na našej Obchodnej akadémii a v Čechách. Poobede bola možnosť spoznávať pekné, historické a udržiavané mesto Tábor.

            Ing. Martina Kabová a Ing. Kristína Tokárová

          • Krajské kolo SŠ vo futsale, Bratislava 2023/2024

            28. 2. 2024

            V mesiaci február sa naša škola podieľala na organizácii krajského kola SŠ vo futsale , BA. Turnaj sa konal v hale SPŠ chemickej vo Vlčom hrdle. Podľa pravidiel futsalového turnaja sa mohli zúčastniť chlapci narodení v rokoch 2004 až 2008.

            Z Bratislavy a okolí  si zmeralo svoje sily osem stredných škôl, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Obe skupiny sa hrali v stredu  14.02. 2024 a vyraďovacia fáza turnaja sa odohrala následne vo štvrtok 15.02.2024.

            V skupine  „A“ bojovali o postup chlapci z gymnázia S VJM Dunajská, gymnázia A. Bernoláka Senec, SPŠE Hálova. Štvrtým tímom malo byť gymnázium Senecká z Pezinka. To sa napokon nezúčastnilo turnaja.   Víťazom skupiny sa stali žiaci gymnázia s VJM Dunajská. Na druhom postupovom mieste sa umiestnila SPŠE Hálova.

            V „B“ skupine hrali proti sebe OA Dudova, gymnázium Grösslingova, gymnázium K. Štúra Modra a SŠ-SOŠ agrotechnická Bernolákovo. Na prvom mieste v skupine sa umiestnilo gymnázium K. Štúra Modra. Na druhom mieste sa umiestnila OA Dudova.

            Tímy umiestnené na prvom mieste a druhom vo svojich skupinách postúpili do vyraďovacej fázy turnaja. Celkovým víťazom turnaja sa stali žiaci zo SPŠE Hálova. Druhé miesto obsadilo gymnázium s VJM Dunajská a na treťom mieste skončilo gymnázium K. Štúra Modra .

             

            CELKOVÉ PORADIE

             

            1. SPSE Hálova postup do „celoslovenského kola“ !!!
            2. Gymnázium s VMJ Dunajská
            3. Gymnázium k. Štúra, Modra
            4. OA Dudova
            5. Gymnázium Grösslingova
            6. Gymnázium A. Bernoláka, Senec
            7. SŠ-SOŠ agrotechnická, Bernolákovo
            8. Gymnázium Senecká, Pezinok

            Mgr. Geško

             

             

          • III.E na RE-POWER CAMP

            28. 2. 2024

            Viktória Strnisková, Meggie Malíková, Mia Miriam Molnárová, Peter Horenský, Cameron Walter Giffard-Moore a Dávid Sörházi, žiaci III.E triedy, sa rozhodli objaviť svoje kreatívne a inovačné schopnosti a prišli si zmerať sily s ďalšími šikovnými 120 študentmi na súťaži organizovanej JA Slovensko, Re-power Camp.

            Študenti pracovali na reálnej výzve v 6-členných zmiešaných tímoch. Ich úlohou bolo nájsť v obmedzenom čase najlepšie riešenie na danú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou. 

            Zo súťaže sme si okrem nových skúseností a skvelej nálady doniesli nádherné 3. miesto a hodnotné ceny.

            Našim výhercom srdečne gratulujeme k zdolaniu náročnej výzvy a veríme, že nadobudnuté skúsenosti a zručnosti zužitkujú vo svojom ďalšom profesionálnom raste.

            #repoweryouth

            Ing. Barbora Jergová

          • PROJEKT ENGLISH EGRAMMAR ZÍSKAL NÁRODNÝ I EURÓPSKY CERTIFIKÁT KVALITY

            26. 2. 2024

            Certifikáty kvality eTwinning sú udeľované učiteľom za ich prácu a prácu ich žiakov v projekte na základe spoločného rámca hodnotenia. Všetky projekty sa hodnotia podľa piatich kritérií:

            1. Spolupráca partnerských škôl
            2. moderné technológie
            3. pedagogické prístupy
            4. integrácia projektu do učebných osnov
            5. výsledky a dokumentácia.

            Aby sme mohli certifikát získať, musí projekt dosiahnuť minimálny počet bodov stanovený i vo všetkých nasledujúcich podkritériách:

            • Stratégie pre online spoluprácu medzi žiakmi partnerských škôl
            • výber a používanie IKT (všetky digitálne technologické nástroje)
            • GDPR, otázky autorských práv a elektronickej bezpečnosti.

            Národný certifikát kvality udeľuje Národná podporná služba (NSO) v každej krajine. Európsky certifikát kvality udeľuje Centrálna podporná služba v Bruseli (CSS) tým projektom, ktoré získali národný certifikát kvality a nominovala ich národná podporná služba.

            Projekty, ktoré získajú európsky certifikát kvality, sú projekty s najvyšším hodnotením spomedzi projektov, ktoré získali národný certifikát kvality. Tieto projekty predstavujú príklady úspešnej európskej spolupráce.

            Na projekte English eGrammar pracovali žiaci 1.E triedy v školskom roku 2022/2023 pod vedením PaedDr. Bršťákovej. Okrem certifikátov kvality tento projekt získal i označenie Európska značka pre jazyky

             

            PaedDr. Bršťáková Ivana 

             

          • CESTOVATEĽ, FOTOGRAF, DOBRODRUH MICHAL HERTLÍK

            26. 2. 2024

            Dňa 20.2.2024 sa študenti III.E a III.F zúčastnili prednášky o Latinskej Amerike.

            Nezabúdajme, že na tomto rozľahlom kontinente sa hovorí španielsky na väčšine územia - až v 19 krajinách.

            Nájdeme tam množstvo prírodných krás a unikátov, jedinečnú faunu a flóru, netradičné jedlá, typické plodiny a produkty, skrátka... Latinská Amerika si  jednoznačne zaslúži našu pozornosť!

            A práve preto nás navštívil cestovateľ, fotograf, dobrodruh, zberateľ, dokumentarista a milovník Latinskej Ameriky - pán Michal Hertlík.

            Svoju prednášku rozdelil na tri časti, dozvedeli sme sa o prírode, faune a flóre, ďalej o gastronómii a produktoch, no a v neposlednom rade o pôvodných obyvateľoch - indiánoch - tejto úžasnej časti nášho sveta.

            A ak Vás tento príspevok zaujal, môžete si prezrieť množstvo pestrofarebných fotografií v obdivuhodnej galérii na stránke nášho hosťa.

            Fotografie - Michal Hertlík (michalhertlik.com)

             

            Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

            Mgr. Zuzana Prokopová

             

          • Deň otvorených dverí – 2. termín

            22. 2. 2024

            22. februára 2024 naša Obchodná akadémia na Dudovej v Bratislave opäť otvorila dvere záujemcom o štúdium. Srdečne sme privítali 341 žiakov základných škôl a ich rodičov.

            Úprimne nás teší, že vás štúdium na našej škole zaujíma. Ochotní kolegovia odpovedali otázkam priamo od rodičov a žiakov, šikovné žiačky a žiaci sprevádzali po priestoroch školy, predstavili moderné jazykové a odborné učebne. Priestor dostala aj prezentácia programu Erasmus+. Študentské firmy prezentovali svoje výrobky a záujemcovia si mohli ich výrobky zakúpiť.

            Všetkým ôsmakom a najmä deviatakom želáme šťastnú ruku pri vyplňovaní prihlášok na strednú školu a len pripomíname deadline – 20. marca 2024.

            Tešíme sa na našich budúcich prvákov, držíme päste pri prijímacích pohovoroch!

             

            vedenie OA Dudova

          • Pani Agneša Urbanová, žena, ktorá prežila holokaust

            22. 2. 2024

            Dňa 21.02.2024 si žiaci druhých ročníkov mohli vypočuť rozprávanie a položiť otázky statočnej žene menom Agneša Urbanová, ktorá zažila útrapy druhej svetovej vojny na vlastnej koži -  prežila holokaust. Rozhovor s pani Urbanovou nám sprostredkovala pani Veronika Homolová Tóthová, ktorá natočila aj dokumentárny film o živote pani Urbanovej s názvom Hľadanie spomienok.  

            Vo filme sme videli príbeh  malej Agneši, ktorá  sa narodila pod šťastnou hviezdou. Jej mama Aurélia bola slobodná duša, otec, Ľudovít Šándor, vlastnil známy obchod s elektro vecami – Audion. Sídlil na námestí v Liptovskom Mikuláši.  Žili príjemný, pohodlný život strednej vrstvy. V roku 1941 sa všetko zmenilo – obchod bol arizovaný. Po Slovenskom národnom povstaní prestali platiť aj všetky doterajšie výnimky. Šándorovci nechceli čakať odovzdane doma, kým pre nich nacisti, či gardisti prídu a poženú ich do transportu.

            Rozhodli sa ukryť. Najskôr u sedliakov v Bobrovčeku. Keď však vojaci SS z pomsty pre pomoc partizánom, vypálili vedľajšiu obec, Šándorovci vedeli, že musia ísť inam – do hôr, to bola posledná možnosť úkrytu.

            Počas rozhovoru a pozerania filmu sme sa mohli zamýšľať nad otázkou, až kam nás všetkých môže zaviesť nenávisť medzi ľuďmi.

            Mgr. Ivana Virsiková

          • tedyxo, š.f. prezentovala na ZŠ Milana Hodžu

            16. 2. 2024

            Študentská firma tedyxo, š.f. s radosťou prijala pozvanie ZŠ Hodžu v Bratislave odprezentovať svoje skúsenosti a zručnosti, ktoré nadobudli v rámci predmetu aplikovanej ekonómie a tiež predstaviť unikátne balzamy pre zdravé pery v troch rôznych bylinných prevedeniach, na výrobe ktorých usilovne pracujeme.

            Tešíme sa aktivite, ktorú žiaci ZŠ prejavili množstvom otázok a hlavne ich budúcemu záujmu o založenie si študentskej firmy. Sme radi, že práve žiaci našej školy dostali príležitosť šíriť myšlienku podnikavosti v radoch svojich budúcich rovesníkov.

            Prezentáciu sme zakončili úspešným predajom tedyxo balzamov a ZŠ Hodžu sme opúšťali s hrejivým pocitom na srdci, že to čo robíme má zmysel 😊.

            Ďakujeme veľmi pekne za pozvanie, milé stretnutie a tešíme sa opäť o rok :).

            Ing. Jergová

          • Erasmus pre mladých podnikateľov

            15. 2. 2024

            Projekt Erasmus pre mladých podnikateľov (Erasmus for Young Entrepreneurs – EYE) je projekt financovaný Európskou úniou určený pre začínajúcich nových podnikateľov, ktorí nepodnikajú dlhšie ako 3 roky, prípadne pre tých, ktorí zvažujú, že začnú v budúcnosti podnikať a radi by od hosťovského podnikateľa v zahraničí získali know how ako viesť firmu a zamestnancov.

            Žiaci maturitného ročníka sa zúčastnili na prezentácii tohto projektu, ktorý odprezentovala projektová manažérka Dana Pecorari Hlavenková. Vysvetlila žiakom podmienky účasti a prínosy programu, taktiež uviedla príklady úspešných absolventov.

            Ďakujeme za možnosť ukázať žiakom aj iné možnosti ako vycestovať a získavať nové životné i pracovné skúsenosti.

            Mgr. Iva Berešová

          • školské kolo súťaže SOČ

            15. 2. 2024

            Dňa 14. februára 2024 na našej škole prebehlo školské kolo súťaže SOČ. Do súťaže sa tento rok zapojili tri žiačky našej školy a vypracovali svoje odborné práce v nasledovných kategóriách :

            Umelá inteligencia a autorské právo v súčasnosti - Natália Matúšková kategória 13 – história, filozofia, právne vedy,

            Neefektívne čerpanie eurofondov SR – Karin Tvrdoňová – kategória 15- ekonomika a riadenie

            Psychológia v online marketingu a nákupné správanie spotrebiteľa – Victoria Anna Dakkak – kategória 15- ekonomika a riadenie

             

            Všetky tri práce postupujú do krajského kola, ktoré sa bude konať 26. marca 2024 na SPŠE K. Adlera 5.

            Našim žiačkam držíme palce!

             

            Ing. Denisa Pearson

             

          • Job-shadowing prostredníctvom programu Erasmus+

            13. 2. 2024

            V dňoch 05. 02. 2024 – 09. 02. 2024 sa cez program Erasmus+ uskutočnil job-shadowing na našej škole pre kolegyňu, ktorá vyučuje odborné ekonomické predmety Ing. Hanu Řičicovú z Obchodnej akadémie z ČR – Tábor.

            Obsahom programu bolo sledovanie priebehu výučby a ďalších činností na našej škole – oboznámenie sa s učebnými a tematickými plánmi, formami spolupráce, sledovanie rozvíjania komunikačných zručností, využívanie pomôcok IKT pri vyučovaní,  hodnotenie a sebahodnotenie žiakov,  ako aj inkluzívnych prístupov vo vyučovaní.

            Cieľom projektu je predovšetkým skvalitnenie pedagogického procesu výmenou odborných skúseností a poznatkov.

            Ing. Kabová, Ing. Tokárová

          • JOBIIS BUSINESS CLUB WORKSHOP NA OA DUDOVA

            12. 2. 2024

            Žiaci III.E a III.F mali možnosť stretnúť sa s lektormi na workshope s témou neverbálna komunikácia a prezentačné zručnosti.

            Dozvedeli sme sa čo znamenajú jednotlivé gestá pri komunikácii, ako čítať reč tela, aké sú zóny osobného priestoru. Súčasťou workshopu bol aj tréning správneho podania rúk a držania tela.

            V neposlednom rade nás lektori previedli tipmi ako prednášať pred publikom, ako si vhodne a účelne pripraviť prezentáciu.

            Veríme, že všetky nadobudnuté skúsenosti boli prínosné.

            Ďakujeme lektorom, Ing. Martine Bebjakovej a Ing. Jurajovi Jančimu za odovzdané skúsenosti a tešíme sa na ďalšie pokračovanie budovania zručností pre život, na ktoré vás srdečne pozývame už 26.2.2024 o 16,00 v sídle Oresi na Hodžovom námesti v Bratislave.

            Ing. Jergová

          • RE-POWER YOUR FUTURE #RepowerYouth

            12. 2. 2024

            Konferencia Naštartujme budúcnosť Slovenska sa konala 7. - 8. februára 2024 v hoteli Holiday Inn v Žiline v rámci projektu Re-power Your Future. Podujatie sa konalo pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej. Konferencia bola určená pre všetkých, ktorí si uvedomujú akútnu potrebu podpory vzdelávania smerom k trendom 21. storočia.

            Cieľom konferencie bolo ponúknuť mladým ľuďom príležitosť získať nové vedomosti, skúsenosti a zručnosti, ktoré im pomôžu v ich kariérnom raste a v osobnom rozvoji. Inšpirovať k podnikavosti a inováciám. Vytvárať príležitosti pre mladých ľudí na stretávanie s inými rovesníkmi, odborníkmi z praxe a potenciálnymi mentormi s cieľom budovania užitočných vzťahov. Podporovať rovnosť príležitostí a odstraňovať prekážky, ktoré môžu brániť mladým jednotlivcom v dosahovaní ich cieľov.

             

            Účastníkmi tejto skvelej konferencie boli aj naše dve študentské firmy, tedyxo a glassArt, ktoré mali možnosť nielen odprezentovať svoje výrobky, ale aj nadobudnúť  nové skúsenosti a cenné kontakty s ostatnými účastníkmi konferencie. Podarilo sa nám nadviazať spoluprácu s viacerými zastúpenými subjektmi, o vývoji ktorej sa s vami radi podelíme v blízkom čase 😊.

            Celý program prednášok, panelových diskusií a workshopov nájdete na odkaze: https://www.jaslovensko.sk/konferencia-program/

            Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou!

            Ing. Jergová

          • Prezentácia odbornej praxe v zahraničí – Malaga, Alicante a Setubal

            9. 2. 2024

            Štvrtáci Obchodnej akadémie Dudova, ktorí sa zúčastnili medzinárodnej odbornej praxe v zahraničí odprezentovali žiakom III.A, III.B a III.C túto skúsenosť obohatenú o zážitky z cestovania. Cieľom programu Erasmus+ je dosiahnuť, aby sa vzdelávacia mobilita stala realistickou možnosťou v rámci školského vzdelávania. Tento program slúži na podporu uznávania vzdelávacích výstupov žiakov v rámci období mobility v zahraničí. Prezentáciou tretiaci, rovesníci mali možnosť vypočuť si nadobudnuté pracovné skúsenosti, zlepšené jazykové zručnosti a zážitky, ktoré majú štvrtáci z absolvovaných mobilít v zahraničí.

            Aj v tomto školskom roku budú mať tretiaci možnosť prihlásiť sa do programu Erasmus+.

            Ďakujem za prezentovanie a šírenia dobrého mena školy žiakom:

            IV. C – Némethová, Kováčiková, Kimličková, Rothmeierová

            IV.E – Nováková, Pindjáková, Bednárová, Hledík

            Vďaka Mgr. Petrekovej a Ing. Pearson za súčinnosť pri prezentovaní.

             

            Mgr. Iva Berešová

          • Vážený pedagogický zbor a milí žiaci,

            9. 2. 2024

            radi by sme Vás pozvali na výstavu obrazov študentskej firmy GlassArt a balzamov na pery s prídavkom CBD firmy Tedyxo!✨♻️💋💄 Na výstave budete mať príležitosť si pozrieť, objednať a dokonca aj zakúpiť obrazy a balazmy na pery v týchto cenách:

            Glassart obrazy🍾

            -  malý 20€

            -  stredný 30€

            - veľký 40€

            Tedyxo Balzamy na pery s prídavkom CBD💋

            - 5€

            Výstava glassart je taktiež spojená s aukciou, čo znamená, že 2€ zo zisku každého obrazu budú smerovať na dobrú vec❤️

            Na výstavu sa môžete tešiť 14.2. na Valentína 💕 počas každej prestávky v respíriu školy. 

            ✨Pre viac info navštívte instagram @glassart.sk  a  @tedyxo.sk✨

            Tešíme sa na Vás :)

          • Krajské kolo v SIP

            8. 2. 2024

            Dňa 7. februára 2024 sa uskutočnilo na OA Nevädzová Krajské kolo v SIP (spracovanie informácií na počítači). V disciplíne 10-minútový odpis na rýchlosť a presnosť sa na 3. mieste umiestnila naša všestranne talentovaná žiačka Laura Baranová. Ako jediná zo všetkých súťažiacich  absolvovala aj druhú disciplínu UTX – úprava textu na počítači, v ktorej získala krásne 2. miesto. V súťažnej disciplíne 10-minútový odpis získali: 4. miesto – Adrian Podstupka, 6. miesto Adrián Kollarovič. Certifikát za účasť na súťaži dostali aj ďalší dvaja žiaci našej školy, a to Kornélia Burghardtová a Patrik Uhrinčať. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme mnoho ďalších úspechov v súťažiach!!

            Ing. Oľga Skubeňová

          • SACRUM

            8. 2. 2024

            Ako súvisí hudba s matematikou, optika s architektúrou, anatómia s rečou a jazykom? Čo majú spoločné Matrix a Apolónov chrám v Delfách alebo Margaret Thatcherová s frázou „videl som to na vlastné oči“? Na tieto otázky hľadali odpovede žiaci I.A a II.B triedy v stredu 07.02.2024 v divadle Ludus na predstavení  Sacrum - vzdelávanie umením v performance lecture Andreja Kalinku a jeho kolektívu.

            Renesančný človek mal oproti nám výhodu – všetko jeho poznanie sa dopĺňalo a navzájom vysvetľovalo. Mohol jasnozrivo hľadieť na celý svet a vnímať jeho jednotu. Architektúra, anatómia, umenie – všetko akoby malo spoločnú os poznania. Os sacrum, alebo krížovú kosť, ktorá celú kostru ľudských znalostí držala pokope a dávala im spoločný zmysel.

            Užili sme si pocit renesančného človeka v umeleckej prednáške SACRUM – vizuálnej a hudobnej prednáškovej montáži, v ktorej sú informácie z neurovedy, architektúry, psychológie a filozofie prepojené do nečakaných a objavných súvislostí.

            Reťaz úvah bola prepojená originálnymi hudobnými skladbami trio performerov, hudobníkov a spevákov. Andrej Kalinka – prednáša a hrá divadelnú esej na tému ľudskej schopnosti vnímať, poznávať, osvojovať si a pretvárať okolitý svet.

            Cieľom inscenácie bolo nadchnúť žiakov pre štúdium a získavanie nových informácií o svete okolo nás. 

            Mgr. Ivana Virsiková

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
      • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje