• Workshop na Ekonomickej univerzite v Bratislave

            21. 12. 2022

            21. 12. 2022 sa žiaci 3. B triedy zúčastnili workshopu zameraného na praktické ukážky realizácie Finančnej gramotnosti v praxi. Workshop viedol p. Patrik Kyndl z neziskovej organizácie Financie a Gabriel Juriš riaditeľ spoločnosti Prosight Slovensko.

            Žiaci sa interaktívne zúčastnili workshopu prostredníctvom mobilných telefónov, odpovedali na otázky zhodnocovania peňazí.

            Svojimi odpoveďami na kladené otázky si žiaci vyslúžili pochvalu za slušné vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti. Na záver žiaci absolvovali test, v ktorom  odpovedali na otázky  vyplývajúce z vypočutých tém workshopu ktorého sa zúčastnili.

            S radosťou môžem skonštatovať, že naši žiaci nesklamali v konkurencii ostatných škôl  pri vyhodnotení testu obsadili 1 a 2 miesto za čo boli odmenení malými vecnými cenami.

             

            Napísala: Ing. Molčanová Zuzana

          • VIANOČNÉ TRHY, DUDOVA MÁ TALENT a TED TALKS

            21. 12. 2022

            Vianočné trhy očami žiakov na našej škole priniesli príjemné prekvapenie chutným občerstvením, darčekmi, veselým programom a výbornou náladou. Žiaci sa aktívne zapojili do obchodovania a predávali, nakupovali a na záver vymieňali ponúkané dobroty.

            Program „Dudova má talent“ rozveselil a zabavil. O ďalší program sa postarali žiaci zapojení do projektu Ted Talks.

            Podujatie TED TALKS je známe tým, že na ňom vystupujú rečníci s témou, ktorej myšlienka stojí za šírenie ďalej.

            Túto skúsenosť využili po prvýkrát v aktuálnom školskom roku žiaci klasického štúdia obchodnej akadémie a bilingválneho štúdia, ktorí predniesli svoje rečové prejavy v anglickom jazyku na rôzne témy v štýle svetoznámej konferencie TEDx.

            Možnosť vypočuť si prezentácie našich žiakov dostal každý, kto sa zúčastnil Vianočných trhov OA Dudova. Z prezentovaných tém spomeniem napríklad Looks aren´t everything, Change happens outside the comfort zone, Body shaming a iné.

            Veľká vďaka Ing. Jergovej, ktorá žiakom dodáva odvahu a chuť posúvať sa vpred a byť lepším.  

            Ďakujem veľmi pekne za prípravu, organizáciu a zabezpečenie Školskému parlamentu. Taktiež triedam a vyučujúcim.

        • meduza obrazok
          • Prečo (ume)nie?

            21. 12. 2022

            Dňa 20.12.2022 žiaci III.E navštívili novootvorenú Slovenskú národnú galériu. Pozreli si moderné vystavené exponáty, napríklad medúzu vytvorenú mladými umelcami.  Žiakov ohúrila veľkoleposť budovy, ktorá je sama umeleckým dielom.

            V predvianočnej atmosfére sme obdivovali aktuálnu výstavu Prečo (ume)nie?  Žiaci hľadali odpovede na otázky: Musí byť umenie vždy krásne? A musím mu vždy rozumieť? Kto je to umelec alebo umelkyňa? Môžem sa aj ja stať súčasťou umeleckého diela? Môžem sa v galérii smiať? A prečo tam chodiť, keď je už všetko online? Potrebujú umelecké diela názvy? Môže si umenie vystačiť len so samotnou myšlienkou? Veď toto zvládnem urobiť aj ja!

            Pobyt v SNG si žiaci vychutnali plnými dúškami.

          • Ako rozbiehať svoje projekty

            20. 12. 2022

            Dnes 20.  decembra 2022 nás prišiel navštíviť náš bývalý učiteľ matematiky a informatiky pán Ján Horváth. Spolu sme mali besedu na tému funraising a podnikateľské myslenie. Dozvedeli sme sa veľa nových a užitočných informácií, ktoré nám môžu pomáhať pri zakladaní vlastných projektov.  Napríklad ako nadobudnúť finančné zdroje na realizovanie našich nápadov. Zistili sme, čo všetko stojí za založením školy a jej efektívnym fungovaním. Za túto príležitosť sa chceme v mene celej triedy IV.C poďakovať našej škole a pánovi Horváthovi za jeho drahocenný čas.

             

            Napísali: František Hlubík, Andrej Dobrota, Arian Selimovič zo IV.C

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            20. 12. 2022

            🎄🎁❤️Celá naša škola sa veľmi srdečne zapojila do tohtoročného projektu ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?´´🎄🎁❤️
            Darčekov pre seniorov v domovoch dôchodcov sa pripravilo naozaj veľa a preto sme nesmierne radi, že môžeme urobiť seniorom tohtoročné Vianoce veselšie a štedré.

            Žiačky z 3.C triedy ( Alexandra Balciarová, Alexandra Gloneková, Lucia Horváthová, Kitty Čambáliková) boli Vianočné darčeky osobne doručiť do domova dôchodcov SenDom a pre seniorov si pripravili aj milý Vianočný program, čím im vyčarili úsmev na tvári a spríjemnili zimné dopoludnie.

            Veľmi im za to ďakujeme:)

            Teší nás, že sme mohli poslať kúsok lásky ľuďom, ktorí si to naozaj veľmi zaslúžia.🎄🎁❤️
            Všetkým zúčastneným srdečne ďakujeme.

            Katarína Repáková a Školský parlament

          • Medzinárodná súťaž BEST IN ENGLISH

            19. 12. 2022

            Dňa 30. 11. 2022 sa naša škola zúčastnila medzinárodnej súťaže BEST IN ENGLISH formou online testu. Študenti absolvovali  porozumenie počutého textu, čítaného textu a gramaticko-lexikálnu časť.    

            Súťaže sa zúčastnilo 22 779 študentov, 704 škôl z 34 krajín.   

            Víťazom súťaže je Attila Agárdi z Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium, Balatonalmádi, Hungary. 

               

            Mená najlepších študentov za našu školu sú:  

            1. Lucia Horváthová z III.C dosiahla počet bodov 92.5 / 118  

            2. Denis Remenár z IV.C dosiahol počet bodov 87 / 118  

            3. Katarína Kozáková z I.F dosiahla počet bodov 87 / 118 

               

            GRATULUJEME !  

             

            Ing. Vančová Jana

          • Nenávistné prejavy na internete

            16. 12. 2022

            Dňa 15.12.2022 sa všetky druhé ročníky zúčastnili besedy s pánom Miroslavom Schlesingerom. Beseda bola pre nás veľmi podnetná. Dozvedeli sme sa, čo je to kyberšikanovanie a sexuálne zneužívanie. Získali sme informácie, ako sa nestať obeťou a ako si máme chrániť svoje súkromie. Ak by sme sa však v budúcnosti stali terčom páchateľov, vieme, na koho sa máme obrátiť, koho požiadať o pomoc a naučili sme sa, ako si máme zabezpečiť dôkazy.

            Poučením pre nás z celej besedy bolo, že nenávistnou komunikáciou a prejavmi na internete dosiahneme iba  viac nenávisti.

            Kolektív 2.F triedy

          • 15. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            15. 12. 2022

            Dňa 09. 12. 2022 sa vybraní žiaci z celej školy zúčastnili školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Poslaním OSJL je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť, zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru, zvyšovať záujem o štúdium slovenského jazyka na vysokých školách, umožňovať porovnanie vedomostí a zručností žiakov v rámci regiónov a na celoštátnej úrovni.

             

            Úspešnými riešiteľkami OSJL sa v kategórii A (3.a 4.roč.) stali:

            1. Lucia Horváthová z 3.C

            2. Natália Čurková zo 4.C

            3. Viktória Živnová z 3.E

             

            Úspešnými riešiteľkami OSJL sa v kategórii B (1.a 2.roč.) stali:

            1. Karin Tvrdoňová z 2.F

            2. Sophia Žudelová z 1.F

            3. Peter Jedinák z 2.F

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a blahoželáme!

            Mgr. Jurčišin Schvartzová

          • Slovenské národné múzeum

            15. 12. 2022

            Žiaci II. F navštívili Bratislavský hrad, kde má svoje expozície Historické múzeum SNM.  Nadšenci histórie si mohli prezrieť expozíciu o dejinách Slovenska od najstarších čias po stredovek. Ďalšou časťou prehliadky bola výstava N89 – Cesta k slobode. Od revolučných dní v roku 1989 dorástli na Slovensku dve generácie mladých ľudí, ktorí buď Nežnú revolúciu nezažili, alebo mali sotva 10 rokov a teda ešte nerozumeli politickým zmenám v štáte. Preto začiatok výstavy je zasadený do polovice 80. rokov 20. storočia a vnímavý návštevník bude mať možnosť spoznať alebo pripomenúť si hlavné obmedzenia slobody v komunistickom Československu.

            Mgr. Ivana Virsiková

          • EKONOMICKÁ OLYMPIÁDA

            14. 12. 2022

            Dňa 9. decembra 2022 sa konalo školské kolo Ekonomickej olympiády, ktorého sa zúčastnili žiaci štvrtého ročníka našej školy. Ekonomická olympiáda je celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií, na ktorej príprave sa spolupodieľajú ekonómovia a odborníci z inštitútu INESS, Národnej banky Slovenska, Ekonomickej univerzity v Bratislave a ďalších inštitúcií.  Prostredníctvom online testu pozostávajúceho z 25 otázok si naši žiaci mohli overiť svoje vedomosti z oblasti ekonomických vied, ktoré nadobudli počas celého štúdia na Obchodnej akadémii. Úspešní súťažiaci majú možnosť byť prijatí na vysokoškolské štúdium vybraných partnerských univerzít bez prijímacích skúšok alebo vyhrať rôzne vecné ceny.

             

            Ďakujeme žiakom za účasť na školskom kole Ekonomickej olympiády a v prípade postupu do ďalšieho kola súťaže prajeme veľa úspechov.

             

            Ing. Peter Jančovič, PhD.

             

          • Medzinárodná súťaž v písaní na klávesnici počítača ZAV-100

            13. 12. 2022

            Vybraní žiaci našej školy súťažili v písaní na klávesnici počítača v Medzinárodnej súťaži ZAV-100. Súťažili sme online v prvom termíne dňa 5. decembra 2022 a druhé kolo prebehlo 10. decembra 2022, podľa časových pásiem. Do súťaže sa každoročne zapájajú účastníci z celého sveta, napr. Nemecka, USA, Talianska, Chorvátska, Turecka, Poľska, Brazílie, Argentíny, Česka, Belgicka.

            Cieľom súťaže je napísať 25 jednominútových odpisov z obrazovky s čo najväčšou presnosťou a rýchlosťou. Penalizácia za neopravenú chybu je 100 trestných bodov.

            Celkové výsledky a výsledky v jednotlivých kategóriách si môžete pozrieť na stránke:

            https://manag.zav.cz/cs/r2p/133/

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť na medzinárodnej súťaži a vybraným žiakom držíme palce v Krajskej súťaži v SIP, ktorá sa bude konať vo februári 2023.

            GRATULUJEME!

            PaedDr. Soňa Kristlová

             

          • Olympiáda kritického myslenia – školské kolo

            13. 12. 2022

            Dňa 13. 12. 2022 sa vybraní žiaci 2. a 3. ročníkov zúčastnili školského kola Olympiády kritického myslenia. Formou online testu si preverili svoje argumentačné zručnosti a schopnosť pracovať s informáciami – overovať správy, odhaľovať logické chyby, rozumieť štatistikám, hodnotiť presvedčivosť argumentov a vnímať manipulatívne techniky.

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť na olympiáde a budeme čakať na výsledky postupujúcich žiakov do krajského kola.

             

            Mgr. Litterová Iveta

          • Historická a vianočná Viedeň

            13. 12. 2022

            Dňa 9. 12. 2022 sme so žiakmi 2. B, 2. C a 3. B podnikli výlet do Viedne, na ktorý sa žiaci veľmi tešili. Z autobusu sme si najprv prehliadli Komplex budov OSN, Práter, Viedenskú štátnu operu a divadlo, Budovu rakúskeho parlamentu a ďalšie zaujímavé budovy na veľkom okruhu vo Viedni.

            Pešiu prehliadku sme začali pri umeleckohistorických múzeách, a pokračovali sme k najznámejšiemu sídlu Habsburgovcov – palácu Hofburg. V rámci prehliadky so sprievodcom sme mali možnosť pozrieť Lipican palác, ďalej dom, kde žil Mozart,  kapucínsky kostol, kde sa vo viedenskej Kapucínskej krypte pochovávali príslušníci habsburskej a habsbursko-lotrinskej dynastie, Dóm sv. Štefana a prejsť sa nákupnou ulicou, ktorá existuje už od románskych dôb -  Kärtner strasse. Plynule sme sa presunuli k Radnici, najväčším vianočným trhom vo Viedni, ktoré si žiaci mohli pochutnať na domácich rakúskych špecialitách.

            Aj napriek záverečnej nepriazni počasia, boli žiaci veľmi šťastní a plní zážitkov.

            Ing. Eva Poloniová

        • Nainštalujte si Microsoft 365 vo vydelávaní
          • OFFICE 365 A3 pre školy!

            9. 12. 2022

            Obchodná akadémia Dudova 4, Bratislava poskytuje od 29.9.2022 všetkým študentom, učiteľom a zamestnancom bezplatne Office 365 A3. Tento produkt Microsoftu obsahuje najnovšiu verziu Office 365, t. j.  aplikácií Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access, Publisher atď. Je dostupná na offline a online použitie.  Office 365 A3 je možné nainštalovať  do 5  počítačov (tabletov, smartfónov) s operačným systémom Windows, Mac alebo Android.

            Bezplatný balík Office 365 môžu získať žiaci, študenti a zamestnanci, ktorí majú aktivované školské konto v tvare priezvisko@oadudova.sk, študenti v tvare priezvisko@student.oadudova.sk

            Pred inštaláciou odporúčame staršie verzie Office odinštalovať.

            Čo sa stane, keď som doštudoval?

            Váš prístup do Office 365 prostredníctvom školy po ukončení štúdia končí. Pred dokončením vášho štúdia, by ste sa mali  uistiť, že ste si preniesli všetky súbory z OneDrive našej školy na osobné úložisko .

            Návod pre študentov a zamestnancov tu: https://aka.ms/stiahnisioffice.

          • Biznis fórum – workshopy pre rozvoj podnikateľských schopností

            8. 12. 2022

            Vybraní žiaci z 3.B sa zúčastnili, v rámci predmetu Cvičná firma, workshopov na rozvinutie ich podnikateľských schopností. Tieto workshopy sa konali v rámci projektu Rozbehni sa!, ktorý pomáha žiakom premeniť ich podnikateľské nápady na skutočnosť.

            V rámci týchto workshopov sa žiaci dozvedeli ako rozlíšiť, ktorý podnikateľský nápad má potenciál, a ktorý nie. Následne ako zmeniť aj zlý nápad na dobrý. A v rámci poslednej fázy workshopu sa naučili ako si pomocou zákazníckeho prieskumu overiť, či by mal ich nápad úspech u potenciálnych zákazníkov.

             

            Ing. Ondrejkovičová Michaela

          • Exkurzia závodu Volkswagen Slovakia, a.s.

            7. 12. 2022

            Po 3-ročnej covidovej prestávke sme na našej škole opäť využili možnosť zúčastniť sa exkurzie vo

            výrobnom podniku Volkswagen Slovakia, a.s., Bratislava.

            Dňa 5.12.2022 mali žiaci 2.C možnosť spoznať závod a získať v skratke prehľad o procese výroby

            automobilov.

            Prehliadka zahŕňala kombináciu dvoch hál karosáreň a agregátnu halu. Žiaci sa rozdelili na 2 skupiny, ktoré po závode sprevádzali dvaja sympatickí mladí sprievodcovia. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti nielen o výrobe automobilov, ale aj o histórii  podniku a benefitoch, ktoré ponúka výrobný podnik svojim zamestnancom.

            Na záver prehliadky sa žiaci mohli presvedčiť, že časť teoretických vedomostí, ktoré žiaci získali v škole korešpondovali s výrobnou činnosťou v reálnom podniku.

            Ing. Zuzana Molčanová

            Ing. Eva Poloniová

             

          • DOD NA OA DUDOVA 2022

            1. 12. 2022

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            dňa 1. decembra 2022 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí.

            Teší ma, že po dvoch pandemických rokoch sme mohli brány Obchodnej akadémie Dudova otvoriť pre všetkých záujemcov o našu školu. O kvalitách našej školy sa prišlo presvedčiť rekordných 310 žiakov zo základných škôl. Som rád aj za všetkých rodičov, ktorí si našli čas a prišli si vypočuť osobné skúsenosti žiakov, nazrieť do tried a odborných učební  a na vlastné oči tak spoznať benefity našej strednej odbornej školy.

            Verím, že priestory školy a atmosféra na vyučovaní na vás pôsobila príjemne a priateľsky a že náš Deň otvorených dverí vám pomohol pri výbere vašej strednej školy.

            Poďakovanie riaditeľa patrí tiež všetkým, ktorí sa organizačne podieľali na príprave tejto akcie. Skvelým kolegyniam, kolegom, úžasným hosteskám a hostesom i žiackemu parlamentu.

            Všetkým uchádzačom o štúdium na našej škole už teraz držím palce!

            S úctou

            Mgr. Dominik Križanovič, riaditeľ školy

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
      • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje