• Návšteva v Ústave pamäti národa

            31. 5. 2023

            Dňa 30. mája 2023 žiaci II.B a II.F navštívili Ústav pamäti národa (ÚPN). Pri príležitosti 20. výročia činnosti ÚPN boli pripravené pre študentov stredných škôl Dni otvorených dverí. V rámci našej návštevy sme si vypočuli prednášku na tému Politické procesy v rokoch 1948 – 1989.  Jej primárnym cieľom  bolo objasniť našim študentom historické súvislosti udalostí po roku 1948, ktoré sa spájali s organizovaním politických procesov na Slovensku. Prednášajúci p. Branislav Kinčok sa pokúsil definovať fenomén politických procesov – pomenovať príčiny ich vzniku, zmysel a ciele. V krátkosti charakterizoval aj ich mechanizmus a zároveň predstavil konkrétne prípady tých politických procesov, ktoré najväčšmi zasiahli slovenskú spoločnosť.

            Mgr. Ivana Virsiková

          • Zoologická záhrada Schönbrunn

            26. 5. 2023

            Vo štvrtok 25.5. žiaci III.E a I.F navštívili jednu z najkrajších zoo Európe, vo Viedni. Zoologická záhrada Schönbrunn je najstaršou zoo na svete a päťkrát za sebou získala ocenenie za najlepšiu zoo v Európe. Je súčasťou cisárskeho letného sídla Schönbrunn, ktoré je zapísané na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Najobľúbenejšími obyvateľmi zoo sú pandy veľké. Zoologická záhrada Schönbrunn je jednou z mála zoo na svete, ktorým Čínska ľudová republika zverila pandí pár. Zoo Schönbrunn je pritom jedinou zoo v Európe, v ktorej sa podarilo prirodzeným spôsobom odchovať mláďatá tohto živočíšneho druhu, ktorý je na pokraji vyhynutia. Spoločne sme mali možnosť sa prezrieť si nádherné zámocké záhrady zámku, ako aj palmový skleník. 

            Ing. Pearson

          • Aktivity v prírode

            26. 5. 2023

            Dňa  25.5.2023 sme s výchovnou poradkyňou a školskou psychologičkou navštívili príjemné prostredie Vodárenskej záhrady. Žiaci 1.B sa zoznámili so základmi Neurobiku, multisenzorickými cvičeniami,  ktoré pomáhajú  zlepšiť koncentráciu pozornosti, pamäť, myslenie a koordináciu pohybov oboch polovíc tela a spoločne zabavili sa pri aktivite Prezraď niečo o sebe“. Počasie prialo naším aktivitám a tak sme spolu strávili pekné chvíle. 

            PhDr. Pavlíková

          • Botanická záhrada

            25. 5. 2023

            V stredu žiaci I. A, I. B a I. C. navštívili Botanickú záhradu Univerzity Komenského v Bratislave. Žiaci mali možnosť vidieť rôzne druhy skleníkových a vonkajších skupín rastlín, ktoré sú súčasťou expozície tejto botanickej záhrady. Pekné počasie prispelo k príjemnej atmosfére a k možnosti lepšieho preskúmania jej zákutí.

             

            Ing. Michaela Ondrejkovičová

          • Mindfulness v Medickej záhrade

            25. 5. 2023

            Dňa 24.5. sa skupinka nadšencov z 2.F triedy stretla v Medickej záhrade s cieľom bližšie sa oboznámiť s technikou mindfulness.  

            Postupným plnením úloh zistili, že mindfulness (všímavosť) zdôrazňuje život v prítomnom okamihu, tu a teraz. Predstavuje stav mysle, ktorá s otvorenosťou, bez posudzovania, bez očakávania a s vďačnosťou vníma život v prítomnosti.

            Počas aktivít si žiaci trénovali vedomú kontrolu nad svojim myslením, čo im v budúcnosti umožní zachovať si odstup od neužitočných a negatívnych myšlienok. Ak sa naučíme svoju myseľ sústrediť na udalosti v prítomnom okamžiku, dokážeme lepšie zvládať stres, svoje emócie i myšlienky.

            Mindfulness nám síce nezaručí život bez stresu, ale jeho postupným trénovaním nám pomáha dosahovať pokojný nadhľad a celkovú lepšiu psychickú a fyzickú pohodu.

            PaedDr. Ivana Bršťáková

            Zdroj: https://mindfulness-mbsr.sk/

             

          • MATBEH

            24. 5. 2023

            Aj v tomto školskom roku  sme zorganizovali matematicko - branné preteky pre žiakov  1. a 2. ročníka našej školy.
            Žiaci absolvovali v 2- 4-členných družstvách trasu okolo Veľkého Draždiaka  a na stanovištiach riešili matematické a logické úlohy.


            22. 05. behali žiaci 1.A, B, C :   1. miesto získali - Jovnašová, Schenková, Antal, Hlavinová
            23. 05. behali žiaci 1. E, F :       1. miesto získali – Pajerský,  Riso, Gajdoš
            24. 05. behali žiaci 2. A, B, C:   1. miesto získali - Hanák, Šimeček T., Žužič

            Mgr. Iveta Trandžíková

          • Múzeum Holokaustu Sereď

            24. 5. 2023

            Žiaci druhých ročníkov sa 23. mája 2023 zúčastnili exkurzie v Slovenskom národnom múzeu - Múzeu holokaustu, ktoré je situované v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi.

            Je to miesto, ktoré sa stalo súčasťou riešenia židovskej otázky na Slovensku.

            Žiaci si mohli pozrieť vystavené dobové dokumenty, fotografie a  predmety viažuce sa na obdobie prenasledovania Židov.

            Súčasťou exkurzie bola aj prednáška na tému Židovský kódex a prenasledovanie Židov počas prvej Slovenskej republiky.

            Múzeum je zároveň aj pamätník všetkých zavraždených Židov na Slovensku.

             

            Mgr. Ivana Virsiková

          • Medzinárodný eTwinning seminár v Bratislave

            23. 5. 2023

            V dňoch 18. – 20. mája 2023 sa konal medzinárodný eTwinning seminár pre učiteľov všetkých stredných škôl v Bratislave. Stretnutie organizovala Národná podporná služba pre eTwinning na Slovensku s cieľom nadviazať medzinárodnú spoluprácu a založiť spoločný projekt. Medzi účastníkmi boli odborní a pedagogickí zamestnanci z Azerbajdžanu, Bosny a Hercegoviny, Belgicka, Bulharska, Cypru, Českej republiky, Grécka, Lotyšska, Severného Macedónska, Slovinska a Slovenska. Našu školu reprezentovali Mgr. Iveta LitterováPaedDr. Ivana Bršťáková.

            Program seminára bol naozaj bohatý. Počas prvého dňa dostali učitelia možnosť lepšie sa spoznať pri rôznych kolaboratívnych aktivitách a nadviazať vzájomnú spoluprácu.

            Druhý deň sa učitelia oboznámili s novou platformou ESEP a od slovenských ambasádorov získali inšpiratívne nápady, ako riadiť projektové vyučovanie, motivovať žiakov a rozvíjať ich komunikatívne i digitálne zručnosti. Poobede učitelia v rôznych medzinárodných tímoch navštívili mesto. Na jednotlivých stanovištiach museli spoločne plniť úlohy a všetky svoje úspechy dokumentovali prostredníctvom fotografií, ktoré večer použili pri tvorbe elektronickej pohľadnice.

            Posledný deň sme mali možnosť si vypočuť ocenených učiteľov s najlepšími eTwinningovými projektmi. Práve v tejto časti vystúpila i naša učiteľka PaedDr. Ivana Bršťáková, ktorá ostatným učiteľom odprezentovala projekt English eGrammar. Projekt zaujal nielen svojím obsahom, ale i hlavnou myšlienkou, že vyučovať anglickú gramatiku sa dá zaujímavou, a predsa efektívnou metódou.

            Ďakujeme vedeniu našej školy, že podporuje myšlienku medzinárodného projektového vyučovania a umožňuje žiakom i učiteľom zapájať sa do projektových aktivít v spolupráci so zahraničnými školami.

            PaedDr. Ivana Bršťáková

          • Innovation Camp

            18. 5. 2023

            Dňa 17. mája 2023 sa žiaci našej školy Tomáš Kocman, Matúš Moško z 3.B, Nazar Kharchuk z 2.F, Mikola Litovtsev z 2.B a Taisiia Yakymovych z 1.C zúčastnili celodennej súťaže Inovation Camp organizovanou Junior Achievement Slovensko. Cieľom súťaže bolo stimulovať kreatívne schopnosti a podporiť inovatívne myslenie súťažiacich.

            Hlavnou myšlienkou súťaže bola pomoc integrácie ukrajinských, mladých ľudí do našej spoločnosti. Aj napriek tomu, že sa náš tím neumiestnil na prvých troch miestach svojou prezentáciou veľmi pekne reprezentovali našu školu.

            Ing. Zuzana Molčanová

             

          • Investovanie a investičné projekty

            17. 5. 2023

            Žiaci tretieho ročníka mali príležitosť počas dvoch vyučovacích hodín zapojiť sa do diskusie v rámci odbornej prednášky spoločnosťou LEMONSAI. Riaditeľ spoločnosti Martin Bestvina a personálna riaditeľka Petra Košťálová po predstavení spoločnosti žiakom zrealizovali prednášku na témy: Možnosti investovania (bezpečnosť a zhodnotenie peňazí) a Investičné projekty.

            Táto interaktívna prednáška vzbudila u žiakov zvedavosť v oblasti investícií, o čom svedčili aj kladené otázky.

            Ďakujeme za prejavený záujem o spoluprácu prepájať teóriu s odbornou praxou a možnosť ponúkať žiakom zážitkovú formu vyučovania odborných ekonomických predmetov.

             

            Iva Berešová

          • Medzinárodná internetová súťaž INTERSTENO 2023!

            11. 5. 2023

            V dňoch 27. 3. 2023 – 18. 4. 2023 sa uskutočnil 21. ročník medzinárodnej internetovej súťaže INTERSTENO v písaní na počítači na rýchlosť a presnosť v rôznych jazykoch. Žiaci našej školy vzorne reprezentovali a v konkurencii súťažiach z celého sveta dosiahli tieto výsledky:

            KATEGÓRIA PRAKTICI – SÚŤAŽILO 133 ŽIAKOV

            Richard Matula – 53. miesto

            KATEGÓRIA JUNIORI – SÚŤAŽILO 652 ŽIAKOV

            Adrian Podstupka – 52. miesto

            Laura Baranová – 60. miesto

            Kevin Szabo – 73. miesto

            Ivan Červeň – 97. miesto

            Nikol Kováčiková – 99. miesto

            Ronia Mrázová – 147. miesto

            Alexandra Szabová – 160. miesto

            Prajeme veľa ďalších úspechov v súťažiach v programe ZAV!

            Ing.Skubeňová

          • SUPER FLORBAL POHÁR

            5. 5. 2023

            Po tom, čo sa naše dievčatá prebojovali cez okresné a krajské kolo vo florbale, zúčastnili sa na celoštátnych majstrovstvách v Trenčíne, kde sa predstavili víťazky z každého kraja. Podarilo sa nám umiestniť sa na úctyhodnom štvrtom mieste. Aj napriek prvotnému sklamaniu z toho, že nám tesne ušli bronzové medaily sme domov cestovali spokojní a s pocitom, že sme na ihrisku nechali všetko. Ďakujeme za skvelú prípravu aj vyučujúcemu TSV.

            Mgr. Matej Bodnár

            https://flickr.com/photos/145743249@N02/sets/72177720307974050

             

          • Druhé stretnutie učiteľov v projektovom vyučovaní eTwinning

            2. 5. 2023

            Dňa 26. a 27. apríla sa uskutočnilo druhé stretnutie učiteľov, ktorí prejavili záujem o projektové vyučovanie eTwinning. Počas tohto stretnutia mali učitelia možnosť vidieť, ako sa projekt realizuje v medzinárodnej platforme Twinspace, kde si môžu vyhľadať partnera a aké aktivity by mali byť súčasťou každého projektu. Teoretické informácie boli doplnené názornými ukážkami z prebiehajúceho projektu English eGrammar. Veríme, že učiteľov zaujala téma projektového vyučovania a v budúcnosti sa rozhodnú zapojiť sa do projektov ako partneri alebo spoluzakladatelia. Po stretnutí vznikla aj WhatsApp skupina eTwinning OADUDOVA, ktorá umožní učiteľom vzájomne spolupracovať a vymieňať si cenné skúsenosti.  

            PaedDr. Bršťáková

          • CELOSLOVENSKÉ KOLO SOČ

            2. 5. 2023

            Vo štvrtok 27. 4. 2023 v Modre prebehlo celoslovenské kolo súťaže SOČ, v ktorom naša Veronika Magyaricsová z 3.E obstála v silnej konkurencii tých najlepších z ôsmich krajov SR a obsadila piate miesto vo svojej kategórii. Srdečne jej gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Veľká vďaka patrí Ing. Pearson, ktorá ju na súťaž pripravovala.

             

          • ONLINE PLATBY A PODVODY

            1. 5. 2023

            Na našej škole sme privítali expertky 365.bank v oblasti platobného styku, Ing. Luciu Belohlávkovú, vedúcu oddelenia platobného styku a Ing. Zuzanu Světlíkovú, vedúcu referátu platobných kariet, ktoré žiakom III.E a III.B triedy prišli priblížiť aktuálne fungovanie online platieb v rámci tuzemského aj zahraničného platobného styku a upovedomiť ich o nástrahách, internetových podvodoch ako aj o bezpečnosti používania platobných kariet. Uviedli nám konkrétne príklady nástrah a poskytli cenné rady ako sa pred nimi chrániť. Ďakujeme za vysoko aktuálnu a prínosnú prednášku a aj za ústretovosť zodpovedať všetky naše otázky. 

            Ing. Jergová

          • Mladý Európan 2023

            1. 5. 2023

            Vo štvrtok 27. apríla 2023 sa v Európskom informačnom centre v Bratislave  uskutočnilo regionálne kolo  MLADÝ EURÓPAN 2023

            Poslaním súťaže bolo zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. Nosnými oblasťami boli Európsky rok zručností 2023, podpora digitálnej gramotnosti a boj proti dezinformáciám, programy EÚ pre mladých ľudí a priority Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyen. 

            Podmienkou účasti tímu na regionálnom kole súťaže bolo odovzdanie  projektu o krajine aktuálne predsedajúcej Rade Európskej únie, teda o Švédsku, alebo o Španielsku, krajine, ktorá bude predsedníckou krajinou v druhej polovici roka 2023.

            Svoje vedomosti si študenti overili v troch kolách. Prvé tvoril vedomostný test, druhé kolo jazyková tajnička a tretie kolo pozostávalo z prezentácie zameranej na osobnosti, dominanty a symboly Európskej únie.

            Našu školu reprezentoval tím v zložení: Michal Hledík, Branislav Ondík a Alexander Pallesitz z III. E.

            Ďakujeme  tímu za  precíznu prípravu a vynikajúcu reprezentáciu školy.

            PhDr. Schwartzová

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
        • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje