• OPRAVNÉ SKÚŠKY

            4. 7. 2023

            Opravné skúšky za šk. rok 2022/2023 sa konajú v nasledovných termínoch:

            23. augusta 2023 (streda) o 9.30 h – POE, UCT, SJL

            24. augusta 2023 (štvrtok) o 8.00 h – ANJ, ADK

            MIESTNOSTI:

            POE – miestnosť D 26

            UCT  – miestnosť C 28

            SJL – miestnosť C 27

            ANJ – miestnosť C 28

            ADK – miestnosť C 14

          • Ocenenie úspešných žiakov

            30. 6. 2023

            Školský rok 2022/2023 sme dnes slávnostne uzavreli. Žiakom sme odovzdali vysvedčenia a obzreli sa späť za tým, čo sa nám počas roka podarilo.

            Vo vedení si veľmi vážime, že na našu školu chodia žiaci, ktorí svojimi úspechmi pomáhajú šíriť dobré meno školy, reprezentujú školu, zúčastňujú sa rôznych súťaží. My sa ich snažíme podporovať, posúvať vpred, organizovať pre nich rôzne aktivity či výlety. Tých najúspešnejších z tried sme v spolupráci s triednymi učiteľmi ocenili drobnými pozornosťami a poukážkami do kníhkupectva, ale aj morálne.

            Riaditeľ školy s pani zástupkyňami aj touto cestou vníma snahu a ochotu žiakov pracovať na sebe, svojom rozvoji.

            Verím, že tradícia oceňovania úspešných žiakov bude zachovaná aj v ďalších školských rokoch.

            Záverom želám všetkým žiakom pohodové leto plné oddychu, radosti a náš tím učiteľov sa na váš teší opäť v septembri. 

             

            Mgr. Dominik Križanovič, riaditeľ školy

          • Výlet do Vysokých Tatier – 2. B

            30. 6. 2023

            Posledné júnové dni naša trieda 2. B strávila vo Vysokých Tatrách. Ubytovaní sme boli v Tatranskej Štrbe v hoteli Rysy. Navštívili sme Štrbské Pleso, Starý Smokovec, Hrebienok a absolvovali sme menšiu turistiku na Studenovodské vodopády okolo Rainerovej chaty. Cestou späť sme išli okolo Bilíkovej chaty. Pozreli sme si aj Tatranskú Lomnicu a odtiaľ sa vyviezli lanovkou na Skalnaté Pleso pod Lomnický štít.  Výlet sme si naozaj príjemne užili, upevnili sme kolektív a medziľudské vzťahy v triede. Tieto zážitky budeme dlho zdieľať medzi sebou a vyučujúcimi, ktoré boli s nami.

            Ďakujeme za túto príležitosť ísť za zážitkami.

            Trieda 2.B

          • Splav Malého Dunaja

            29. 6. 2023

            Dňa 27. 06. 2023 sa trieda 1. C zúčastnila Splavu Malého Dunaja. Žiaci začínali splavovať vo Vrakuni smerom do lodenice v Zálesí. Počasie nám prialo, videli sme vodné vtáctvo, časť lužných lesov a pre niektorých bola táto akcia premiérovým zážitkom. Po splave sa žiaci vybrali na menšiu spoločnú opekačku.

             

            Ing. Kristína Vlková

             

             

          • Dejepisná exkurzia Osvienčim – Krakov

            29. 6. 2023

            V dňoch 27. 06. 2023 – 28. 06. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili exkurzie z dejepisu do poľských miest  Osvienčim a Krakov. V prvý deň cesty sme navštívili pamätník a múzeum Auschwitz – Birkenau (Osviečim – Brezinka), koncentračný vyhladzovací tábor, kde medzi rokmi 1940 – 1945 zahynulo milión stotisíc ľudí. Hlboko na nás zapôsobili hrôzy toho, keď človek  začne nenávidieť druhých ľudí.  Na druhý deň sme absolvovali prehliadku historického mesta poľských kráľov Krakov. Navštívili sme Wawel – kráľovský zámok v Krakove ale i hlavné námestie – Rynek glovny.

            Mgr. Ivana Virsiková

             

          • Splav Dunaja

            29. 6. 2023

            Splav Dunaja sa na Dudovej pomaly stáva tradíciou. Tri rafty sa zo sútoku riek Morava a Dunaj vydali na plavbu aj v utorok 27. júna. Na palubách viezli dobrodružných študentov triedy 1.F. Počasie nám prialo, niektorí odvážlivci sa počas krátkej prestávky na občerstvenie aj vykúpali. Pod vedením troch majsteriek sveta v raftovaní sme sa úspešne preplavili do lodenice v Karlovej Vsi. Spolupráca detí bola dokonalá a zážitok bol jeden z tých, ktoré si zapamätáme na celý život. 

             

            Mgr. Malinkovičová 

             

          • Video o slovenských sviatkoch

            27. 6. 2023

            Na hodinách anglickej konverzácie sme s p. uč. Jurčišin Schvartzovou preberali tému sviatky a dozvedeli sme sa veľa nových informácii. Rozhodli sme sa naše vedomosti spojiť do jedného záverečného projektu a spoločne sme vytvorili krátke náučné video o sviatkoch na Slovensku. Rozdelili sme sa do skupín a každá skupina spracovala jeden vybraný sviatok. V našom videu možno nájsť napríklad informáciu o tom, ako zvykne oslavovať Nový rok náš pán riaditeľ, či napríklad o tom, koľko peňazí potrebujete, ak chcete oslavovať sviatok sv. Valentína. Podľa nášho receptu si tiež môžete pripraviť tradičnú fašiangovú pochutinu - fánky. Dozviete sa tiež o tradíciách Veľkej Noci, kde nájdete aj návod ako upliesť vlastný vŕbový korbáč. A nakoniec vám povieme, čo vám možno prinesie sv. Mikuláš a o našich tradičných zvykoch, bez ktorých sa naše Vianoce nezaobídu. Na koniec by sme sa radi poďakovali vedeniu školy, ktoré nám obohatilo naše video a poskytlo nám rozhovor.

            1.E (2.skupina) a Mgr. Jurčišin Schvartzová

          • Spoznávame Londýn a seba navzájom

            26. 6. 2023

            V závere júna sa uskutočnil druhý školský výlet do Londýna, ktorý opäť poskytol žiakom tretích ročníkov možnosť spoznať svetovú metropolu na vlastnej koži a zároveň sa pripraviť na jednu z obávaných maturitných tém – anglicky hovoriace krajiny.

            Počas dvoch intenzívnych dní sme spolu nachodili pešo 37 kilometrov, nespočetne krát sme sa presúvali metrom, a to určite otestovalo samostatnosť, zodpovednosť a vzájomný rešpekt. Zároveň, tieto dva dni prehĺbili priateľstvá a rozhodne prispeli k budovaniu tímu nielen v triede ale aj medzi triedami. Prešli sme pamiatkami a miestami ako napríklad Buckinghamský palác, Downing street, Piccadilly Circus, Soho, Čínska štvrť, navštívili sme Madam Tussaud's a Natural History museum, povozili sme sa na London Eye a pokračovali k Big Ben, House of parliament, popri rieke Temži videli Tower of London a Tower Bridge. Na záver druhého dňa sme sa presunuli do štvrte Camden, ktorá je plná trhovísk, originálnych obchodov a jedla z rôznych kútov sveta.

            Po tejto veľmi pozitívnej skúsenosti sme všetci odhodlaní a pripravení vytvoriť peknú tradíciu v našej škole a zopakovať výlet do Londýna aj v nasledujúcich tretích ročníkoch.

            Ing. Pearson

             

          • Riziká práce v zahraničí

            22. 6. 2023

            Dňa 21. 06. 2023 sa v rámci preventívnych programov  uskutočnila na našej škole beseda na tému ,,Riziká práce v zahraničí“ s kpt. G. Grísovou z okresného riaditeľstva PZ  na Námestí hraničiarov.  Cieľovou skupinou boli žiaci tretieho ročníka. Cieľom témy  bolo informovať žiakov najmä o možných rizikách práce v zahraničí (obchodovanie s ľuďmi, prostitúcia, nútená práca, novodobé otrokárstvo), o možnostiach hľadania si práce v zahraničí prostredníctvom pracovných agentúr a podať informácie o základných bezpečnostných krokoch pri hľadaní si práce mimo domova.

            Mgr. Iveta Trandžíková

          • Diskusia na Úrade vlády SR - Operácia Anthropoid - Slovensko na správnej strane dejín

            20. 6. 2023

            V pondelok 19. 06. 2023 sa žiaci našich druhých ročníkov zúčastnili panelovej diskusie na  Úrade vlády SR s názvom Operácia Anthropoid.  O tomto zlomovom bode našich dejín nám povedali viac Mgr. Veronika Homolová Tóthová, dokumentaristka, autorka knihy „Mama milovala Gabčíka“, pplk. Ing. Peter Žochňák, veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Žilina, Martin Posch, PhD., historik z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, diskusiu moderovala Miroslava Sawiris, riaditeľka odboru pre strategickú komunikáciu ÚV SR.

            Operácia Anthropoid upriamila svetovú pozornosť na československý odboj vo vtedajšom

            protektoráte Čechy a Morava. V tieto dni si pripomíname 81. výročie hrdinského činu dvoch parašutistov trénovaných v Škótsku, ktorí úspešne vykonali operáciu, pri ktorej zahynul ríšsky protektor a jeden z najvplyvnejších mužov nacistického Nemecka Reinhard Heydrich. Aký bol význam operácie Anthropoid a prečo stojí za to pripomínať si ju aj v dnešnej dobe sme sa dozvedeli na diskusii.

             

             Mgr. Ivana Virsiková

             

          • Prezentácia projektov – Business plánov

            19. 6. 2023

            Štvrtok 15. júna 2023 patril prezentáciám projektov business plánov, na ktorých žiaci III.E usilovne pracovali celý školský rok v rámci predmetu tvorba a manažment projektov. 

            Pozvanie prijala aj odborná porota v zložení Ing. Martina Bebjaková, CFO Hestego a.s., Ing. Veronika Švaba-Ťažká, Transformation Manager 365.bank, Ing. Juraj Janči, CEO JJ Consulting s.r.o a Ing. Miroslav Zliechovec, Business Development Manager SAINT-GOBAIN SLOENSKO, ktorá našim podnikavcom poskytla cenné rady a usmernenia k ich podnikateľským nápadom  a výhercov odmenila krásnymi cenami, za čo sme im nesmierni vďační. 

            Žiaci pracovali v skupinách na spolu siedmich projektoch. 

            Hodnotené boli nasledovné kategórie: 

            1. najlepšie uchopená Unique Value Proposition  
            2. najlepšie splnený cieľ a celkové spracovanie 
            3. najjednoduchšia realizovateľnosť 

            Víťaznými projektmi sa stali:  

            WINGER  (Emma Jesenská, Viktória Živnová, Hana Illiková, Branislav Ondík) 

            BeCOMFY (Veronika Magyaricsová, Veronika Bednárová, Monika Halahijová, Sára Pindjáková) 

            Reishoed (Robert Majerík, Alexander Pongrácz, Erik Valentín, Kristián Bobačic) 

            Účelom úsilia žiakov predmetu je oboznámenie sa s tvorbou business plánov a samotného rozvinutia myšlienky vlastného podnikania do širšej podoby, aby si mladí podnikavci uvedomili, že podnikať nie je jednoduché, ale zároveň nie nemožné a naučili sa tiež vážiť si hodnotu času ako jednu zo životne dôležitých hodnôt. 

            Ing. Barbora Jergová

          • Konferencia Výzvy 2023: Súčasné výzvy vo vyučovaní jazykov: Ako ďalej?

            15. 6. 2023

            Dňa 13. 6. 2023 sa dve naše pani učiteľky Mgr. Jurčišin Schvartzová a PaedDr. Bršťáková zúčastnili konferencie, ktorá sa konala na Ekonomickej univerzite.

            Konferencia bola určená tým, ktorí sa zaujímajú o publikačnú a vedeckú činnosť v oblasti vzdelávania cudzích jazykov. Vypočuť sme si mohli zaujímavé prednášky od pani profesorky Silvie Pokrivčákovej z Trnavskej univerzity a iných skúsených a vedecky aktívnych pedagógov. Tohtoročná téma konferencie sa niesla v duchu diferencovaného vyučovania, inkluzívnej triedy a umelej inteligencie, ktorú využívajú učitelia i žiaci počas vyučovania.

            Súčasťou konferencie boli aj výstavy učebníc, metodických materiálov a učebných pomôcok.

            PaedDr. Bršťáková Ivana 

          • Inspiring Jobs

            13. 6. 2023

            Dňa 9.6. 2023 sme sa so žiakmi 2. C zúčastnili vo VÚB Banke, Mlynské Nivy, Bratislava, podujatia "Inspiring Jobs", ktorý prináša medzinárodný program Inspiring Girs a je skvelou príležitosťou spojiť sa priamo s odborníkmi z praxe, spoznať kariérne možnosti v marketingu a zažiť marketingovú prax počas kreatívneho workshopu.

            Na podujatí sa žiakom prihovorila aj marketingová riaditeľka VÚB, a.s. – p. Martina Hrivnáková, ktorá vo svojej interaktívnej prednáške porozprávala žiakom aj o vlastnej ceste k marketingu a rozobrala s nimi dôležité momenty a marketingovú prax v korporácii.

            Žiaci sa mali možnosť dozvedieť viac o marketingu a jeho kampaniach a „pikoškách“ z praxe aj z panelovej diskusie s marketérmi z praxe.

            Následne si v kreatívnom workshope po skupinách mohli vyskúšať tvorbu zadania vedení marketingovým špecialistom.

            Žiaci mali možnosť zažiť odborný, tvorivý, užitočný a milý čas. Ako sa sami vyjadrili:

            „Z prednášky si odnášame nové skúsenosti, informácie, a vnímanie sveta marketingu.

            Pani Hrivnáková nás veľmi príjemne prekvapila, informácie podala zaujímavo a nezabudla zapájať aj nás. Workshopy boli super, spoznali sme nových ľudí a vyskúšali si brainstorming v skupine. Praktický workshop mal koncept, ktorý nás zaujal. Občerstvenie bolo tiež super.“

            Ďakujeme organizátorom – VÚB Banke, a.s. a o.z. Ženský algoritmus

            Ing. Eva Poloniová

          • Dobrovoľnícke podujatie - „Naše Mesto 2023“

            9. 6. 2023

            Projekt s názvom „Škola so srdcom “ bol v programe „Naše Mesto 2023“ zaradený medzi úspešné. Dnes sa na celom Slovensku konala akcia spojená s dobrovoľníctvom. Najväčšie dobrovoľnícke podujatie tohto roka, viac ako 9000 dobrovoľníkov z rôznych organizácií pomáha. Úprimne sa tešíme veľkému úspechu a nadšeniu dobrovoľníkov, ktorí prišli a pomohli aj našej Obchodnej akadémii Dudova. Počasie nám síce neprialo, vonkajšie aktivity boli presunuté do vnútorných priestorov. Ďakujeme spoločnostiam IBM, Slovnaft, Antalis, Henkel za skvelý tím a veselé zážitky. Rozlúčili sme sa s tým, že v spolupráci budeme naďalej pokračovať.

            Veľká vďaka patrí aj tímu nepedagogických zamestnancov, ktorí boli nápomocní.

            Mgr. Iva Berešová

          • Mladé talenty ZAV

            9. 6. 2023

            V dňoch 5. – 6. júna 2023 sme organizovali na našej škole celoslovenskú súťaž Mladé talenty ZAV Bratislava 2023 (v písaní na klávesnici počítača na rýchlosť a presnosť). Súťažili žiaci, ktorí sa učia písať na klávesnici PC prvý rok.

            Súťažilo sa v štyroch disciplínach v programe ZAV, každá disciplína bola zvlášť vyhodnotená a vyhodnotené bolo aj súťaženie družstiev a kombinácia jednotlivcov.

            Naša škola OA Dudova sa umiestnila v súťaži družstiev na treťom mieste, najlepšie zo škôl bratislavského kraja. Členmi súťažného družstva, ktorých výsledky boli započítané do konečného výsledku družstiev, boli žiaci Stela Čeryová, Ela Macejková, Samuel Žúbor.

            Poradie      Škola                                   1. člen      2. člen   3. člen        Suma

            1.                Trenčín, OA                          11861        9749       7467           29077

            2.                Senica, OA 9                        477            8465       6871           24813

            3.                Bratislava, OA Dudova         7594          6846       6827           21267

            4.                Bratislava, OA Račianska     8200          7365       5274           20839

            5.                Spišská Nová Ves, SOŠE     7668          6486       6255           20409

            Všetkým súťažiacim gratulujeme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Ďakujeme Bratislavskému samosprávnemu kraju za podporu a upomienkové predmety, ktoré žiaci z celého Slovenska dostali za účasť v súťaži.

            PaedDr. Soňa Kristlová, Ing. Oľga Skubeňová

          • Odborná prax v zahraničí – Španielsko

            9. 6. 2023

            Aj tento rok mali študenti tretieho ročníka možnosť zúčastniť sa programu Erasmus+ v rámci svojej praxe, ktorá prebiehala od 22. mája do 2. júna. Zahraničnú prax mali možnosť vyskúšať nielen v Portugalsku, ale aj v nespútanom španielskom Alicante.

            Počas dvoch týždňov vykonávali odbornú prax v rozličných typoch predajní, penzióne, či dokonca v samotnom office Universal Mobility, kde mali možnosť nadobudnúť zručnosť v oblasti chodu prevádzok, organizácii a zabezpečení výletov pre veľké skupiny ľudí, či rozvíjať komunikáciu so zákazníkmi v cudzom jazyku. Tu sa stala veľkou výzvou španielčina, ktorá bola pre túto skupinu študentov veľkou neznámou, avšak výborne sa s ňou popasovali.

            Počas voľných dní sme objavovali zákutia historického centra Alicante, Murcie, či prístavného mesta Cartagena, plávali v mori, ochutnávali španielske špeciality a spoznávali nezvyčajné tradície.  Program Erasmus+ pomohol študentom nielen nadobudnúť odborné skúsenosti a pekné spomienky, ale aj rozvíjať komunikáciu v cudzom jazyku, podporil ich samostatnosť a zodpovednosť v cudzej krajine, schopnosť riešiť rozličné situácie a rozvíjať medziľudské vzťahy.

             

            Mgr. Zuzana Petreková

          • JOBIIS startup v IKEA

            8. 6. 2023

            Výherný tím súťaže Hackathon 2023 v zložení Erik Valentín, Emma Jesenská, Alexander Pallesitz, Michal Hledík, Viktória Živnová a nový člen tímu Kristián Bobačic, dnes v IKEA Components s.r.o. v Malackách, predstavili svoj startupový JOBIIS projekt, tímu expertov škandinávskeho reťazca IKEA. Myšlienka projektu JOBIIS všetkých zaujala a prezentujúceho Erika nezaskočila žiadna z otázok tímu expertov. Ďakujeme za milé privítanie, cennú spätnú väzbu, video prehliadku životnej cesty IKEA s množstvom zaujímavých informácií, ktoré nám všetkým opäť raz otvorili obzory a za nezabudnuteľný zážitok. Špeciálna vďaka patrí pani Editke Zámečníkovej, Project Leader v IKEA Components s.r.o. 

             

            Ing. Barbora Jergová

          • ONLINE PLATBY A PODVODY

            7. 6. 2023

            Pre veľký úspech predošlej prednášky expertiek 365.bank v oblasti platobného styku, Ing. Lucie Gombíkovej, vedúcej referátu platobného styku, Ing. Lucie Belohlávkovej, vedúcej oddelenia platobného styku, Ing. Zuzany Světlíkovej, vedúcej referátu platobných kariet, milé dámy prijali naše pozvanie opäť. Žiakom II.B a II.C triedy prišli priblížiť aktuálne fungovanie online platieb v rámci tuzemského aj zahraničného platobného styku a upovedomiť ich o nástrahách, internetových podvodoch ako aj o bezpečnosti používania platobných kariet. Uviedli nám konkrétne príklady nástrah a poskytli cenné rady ako sa pred nimi chrániť. Ďakujeme za vysoko aktuálnu a prínosnú prednášku a aj za ústretovosť zodpovedať všetky našej otázky. 

             

            Ing. Barbora Jergová

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
      • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje