• OLYMPIÁDA V ANJ – ŠKOLSKÉ KOLO

            10. 11. 2023

            V uplynulom týždni prebehlo na OA Dudova školské kolo olympiády z anglického jazyka v troch kategóriách pre žiakov 1. - 2. ročníka, 3. - 4. ročníka a žiakov bilingválneho štúdia. 

            Výsledky jednotlivých kategórií sú nasledovné: 

            2A 

            1. miesto Gabriel Paulíny z 1.C

            2. miesto Lukáš Moravec z 1.C 

            3. miesto Dorota Janíková z 2.C

            2B

            1. miesto Nikol Kováčiková zo 4.C

            2. miesto Raimbek Sadykov zo 4.A 

            3. miesto Kevin Szabó z 3.C 

            2C1

            1. Laura Véghová z I.F

            2. Barbora Baričová z I.E
            3. Petra Slobodová z II.E


            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a vyrovnaný boj a víťazom blahoželáme. 

            Mgr. Malinkovičová, Ing. Pearson

          • Festival Slobody

            8. 11. 2023

            Dňa 7.11.2023 sa žiaci II.B a II.E zúčastnili multižánrového medzinárodného Festivalu slobody, ktorý organizuje Ústav pamäti národa. Festival pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku. Pozreli sme si dva filmy. Prvý bol dokumentárny s názvom Ruky na skle. Hovoril o najväčších hrdinoch záchrany tzv. Wintonových detí, ich rodičoch. Film prostredníctvom piatich zachránených detí rozpráva príbeh ich rodín, spomienky na cestu vlakom do Británie, aj to, ako sa im potom v Anglicku žilo. Režisérkou filmu bola Veronika H. Tóthová a po pozretí filmu nasledovala diskusia s touto režisérkou. Potom nasledoval historický hraný film Deti od Windermere. Skutočný príbeh skupinky detí a dospievajúcich, ktorí prežili koncentračné tábory a väčšinou boli jedinými členmi svojich rodín, ktorí prežili holokaust. Oba filmy aj diskusia nám pomohli uvedomiť si, aká je sloboda dôležitá pre všetkých v každej dobe.

            Mgr. Virsiková

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

            8. 11. 2023

            Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave vyhlásila už 12. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy. Tohoročná téma znela: 

            Hrdinovia detektívnych románov.

            Do projektu sa zapojila aj naša škola. Prváci obchodnej akadémie vyrábali umelecké diela – záložky, ktoré slúžia nielen na podporu čítania, ale umožňujú študentom nadviazať kontakty medzi slovenskými strednými školami. Našou partnerskou školou sa tento rok stala

            Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove.

            PhDr. Schwartzová

          • Living Memory

            27. 10. 2023

            Dňa 24.10.2023 sa uskutočnila prednáška a workshop pre žiakov druhých ročníkov z dejepisu. Občianske združenie Living memory si pripravilo program pod názvom Nový program pre demokraciu, pretože po 33 rokoch od pádu komunistického režimu v Československu v roku 1989 sa slovenská spoločnosť dostala do stavu, keď dopláca na nevyrovnanie sa s totalitnými režimami v 20. storočí. Prejavuje sa to nárastom extrémizmu, frustrácie a masívnej akceptácie konšpiračných teórií a dezinformácií, ktoré sa dotýkajú aj nás. Zároveň študenti absolvovali aj  workshop orientovaný na posilnenie rozvoja kritického myslenia a odolávanie dezinformáciám.

            Mgr. Ivana Virsiková

          • ŽENA, KTORÁ INŠPIRUJE MLADÝCH ĽUDÍ

            24. 10. 2023

            Obchodná akadémia participuje na medzinárodnom projekte Inspiring Girls Slovakia, a práve preto prijala pozvanie na našu školu Petronela Halamová, hlavná štátna radkyňa, ktorá pracuje na oddelení strategickej komunikácie komunikačného odboru MZVEZ SR.

            Žiakov III.C zaujala svojim rozprávaním o detstve, o štúdiu na škole doma aj v zahraničí. Rozprávanie doplnila zážitkami, ale aj prekážkami, ktoré musela prekonať a nevzdala sa. Svojim osobným postojom, radami a humorom motivovala a inšpirovala žiakov, za čo jej kládli rôzne otázky.

            Ďakujeme veľmi pekne za tento zážitok. III.C

          • OA DUDOVA IMATRIKULUJE PRVÁKOV🥇

            23. 10. 2023

            Naše tohtoročné školské imatrikulácie, ktoré sa konali dňa 20.10. 2023 boli bez pochýb plné zábavy, zoznámenia sa s novými prvákmi a plné nových začiatkov. 🤩 Pripravené sme mali rôznorodé aktivity, vrátane hudobného kvízu, pekelnej výzvy, Twister a mnoho iných ďalších prekvapení. 🤭 Mali sme príležitosť spoznať nových žiakov/ spolužiakov a začať budovať trvalé priateľstvá. 🥰

            Všetci odchádzali s pozitívnou energiou a otvorenými srdciami. 

            Za prípravu a perfektnú organizáciu patrí obrovská vďaka nášmu úžasnému 🤍školskému parlamentu🤍

            Ing. Katarína Repáková – koordinátor ŠP

          • DIVADLO LUDUS – „NAŠE ŠATY“

            19. 10. 2023

            V dňoch 16. a 19. októbra 2023 bola priamo v priestoroch našej školy odohraná inscenácia divadla LUDUS s názvom Naše šaty. Žiaci 1. a 2. ročníka bilingválneho štúdia si mohli pozrieť túto vynikajúcu monodrámu v podaní Alexandry Palatínusovej. Predstavenie sa venovalo závažným spoločenským otázkam, ktoré žiaci sledovali očami 17-ročnej hrdinky Kláry. Spolu s ňou sa zamýšľali nad tým, čo sú základné ľudské práva a slobody, čo naozaj znamená tolerancia a solidarita a aké sú dôsledky extrémizmu a neonacizmu pre našu spoločnosť. Po predstavení nasledovala krátka diskusia o kritickom myslení a základných argumentačných omyloch.

            Divadlu LUDUS ďakujeme za hlboký umelecký zážitok a našim študentom za ich aktívnu účasť na diskusii. 

            Mgr. Iveta Litterová

          • JESENNÁ BUDAPEŠŤ

            17. 10. 2023

            Výlet do Budapešti nám dal úžasnú príležitosť objaviť mesto v ktorom mnohí spolužiaci ešte neboli. Videli sme tropikárium, hrad, prezidentský palác, parlament a mnoho ďalších pamätihodností a zaujímavostí. Naša trieda III.B je vďačná aj za sprievodcu, ktorý nám poskytol rozsiahle a zaujímavé informácie o tomto meste, Budapešti a jej histórii.

            Teší nás, že sme vyhrali 1.miesto v školskej súťaži „Európsky deň jazykov“. Ďakujeme za poskytnutie finančného príspevku z občianskeho združenia OADUD.

            Napísala: III.B

          • DEŇ ŽUPNÝCH ŠKÔL V BORY MALL

            16. 10. 2023

            Bratislavský samosprávny kraj pripravil prezentáciu stredných škôl, kde sa samozrejme zúčastnila aj naša Obchodná akadémia Dudova 4. Obľúbené podujatie Deň župných škôl v Bory Mall sa uskutočnilo už po dvanásty raz a to v piatok 13. októbra 2023 v centre Bory Mall.

            Žiaci základných škôl, rodičia, aj široká verejnosť mohli stredoškolákom a pedagógom župných stredných škôl klásť počas dňa zvedavé a zaujímavé otázky, na ktoré počas celého dňa odpovedali naši žiaci a učitelia. Záujem bol veľký a preto sa veľmi tešíme na Deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať 29. novembra 2023 (streda) a 22. februára 2024 (štvrtok) v čase od 8:30 do 14:00 h.

            Srdečne všetkých pozývame!

            Mgr. Iva Berešová

          • Okresné kolo SŠ vo futsale

            11. 10. 2023

            V dňoch 05. a  06. októbra 2023 sa naša škola podieľala   na organizácii okresného kola SŠ vo futsale , BA V. Turnaj sa konal v hale SPŠ chemickej vo Vlčom hrdle. Podľa pravidiel futsalového turnaja sa mohli zúčastniť chlapci narodení v rokoch 2004 až 2008.

            Z bratislavskej Petržalky si zmeralo svoje sily pätnásť stredných škôl v štyroch skupinách. Skupiny „A“, „B“ a „C“ sa hrali vo štvrtok 05.10. 2023 a skupina „D“ spolu s vyraďovacou fázou turnaja, následne v piatok 06.10.2023.

            V skupine  „A“ bojovali o postup chlapci z SŠ gym. Svätej rodiny Gercenova, SOŠ Farského, SŠ gym. Pankúchova a gymnázia A. Einsteinova. Víťazom skupiny sa stali žiaci zo Spojenej školy  Pankúchova.

            V „B“ skupine hrali proti sebe súkr. SOŠ Vranovská, SPŠE Hálova a Bil. gymnázium C.S.Lewis, Haanova a súkromné gymnázium Mercury. Na prvom mieste v skupine sa umiestnila SPŠE Hálova

            V „C“ skupine sa stretli OA Dudova, SZŠ Strečnianska a súkr. ŠUP Vlastenecké nám.. Skupinu vyhrali žiaci z OA Dudova.

            V „D“ skupine súperili družstvá z SOŠ technická, Vranovská, OA I. Karvaša, Hrobákova, súkromnej šport. SOŠ Sklodowskej a súkromného gymnázia Kremnická. Prvé miesto obsadili  chlapci zo súkromnej šport. SOŠ Sklodowskej .

            Tímy umiestnené na prvom mieste vo svojich skupinách postúpili do finálovej skupiny. Celkovým víťazom turnaja sa stali žiaci zo SPŠE Hálova. Druhé miesto obsadila OA Dudova a na treťom mieste skončila SŠ-Gymnázium Pankúchova .

             

            PORADIE VO FINÁLOVEJ SKUPINE

             

            1. SPSE Hálova postup do „Krajského kola“ BSK !!!
            2. OA Dudova – postup do „Krajského kola“ BSK !!!
            3. SŠ-Gymnázium Pankúchova
            4. OA I. Karvaša, Hrobákova
            5. Súkr. stredná športová škola Sklodowskej
            6. Gymnázium A. Einsteina
            7. Biling. gymnázium C. S. Lewisa
            8. SZŠ Strečnianska
            9. Súkr. SOŠ Vranovská
            10. SOŠ Farského
            11. SOŠ technická, Vranovská
            12. SŠ Gym. Svätej Rodiny Gercenova
            13. Súkr. ŠUP Vlastenecké nám.
            14. Súkr. Gymnázium Kremnická
            15.  Súkr. Gymnázium Mercury

            Mgr. Miroslav Geško

             

             

             

             

             

             

             

          • Účelové cvičenie – 2. ročníky

            11. 10. 2023

            Školský rok na našej škole začína aj účelovými cvičeniami organizovanými pre žiakov 1. a 2. ročníka, ktorí sa v priebehu jedného dňa oboznámia s praktickými ukážkami prvej pomoci, civilnej ochrany a orientácie, pohybu a pobytu v prírode. V pondelok 2.10. žiaci prvých ročníkov absolvovali zároveň aj ich prvý hromadný školský organizovaný pochod od školy cez petržalskú hrádzu na Malý Zemník. Druháci zase takto týždeň na to preverili svoju kondičku a vyšli z Koliby na Cvičnú lúku pod Kamzíkom a odtiaľ smerom do Lamača. Cieľom týchto cvičení je nadobudnutie poznatkov a zručností do života v prípade život ohrozujúcich stavov, či schopností orientovať sa v cudzom teréne bez použitia mobilných telefónov, či zachovať pokoj v prípade mimoriadnych udalostí.  

            Mgr. Zuzana Petreková

          • EKOTOPFILM

            6. 10. 2023

            Žiaci 2. A triedy sa zúčastnili  prezentácie na tému životné prostredie a lesné živočíchy na podujatí Ekotopfilm – Envirofilm. Boli nám prezentované pralesy a živočíchy žijúce v nich, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou prírodného ekosystému. Druhá polovica podujatia bola  zameraná na ľudí, ktorí svojím prístupom k životnému  prostrediu a správaním sa  k živočíchom ohrozujú niektoré druhy  živočíchov, ktorých počet sa stále  znižuje.

            V závere podujatia nasledoval kvíz, do ktorého sme sa  aktívne  zapojili. Žiaci vyhodnotili túto akciu ako zaujímavú.

            Mgr. Martin Minárik

          • ODBORNÁ PRAX V ZAHRANIČÍ – ŠPANIELSKO, MALAGA

            5. 10. 2023

            Začiatkom tohto školského roka mali študenti štvrtého ročníka bilingválneho štúdia po prvýkrát možnosť zúčastniť sa programu Erasmus+ v rámci svojej praxe, ktorá prebiehala od 10. septembra do 24. septembra 2023. 

            Počas dvoch týždňov vykonávali odbornú prax v rozličných typoch predajní, v prenájme bicyklov a katamaránov, na klinike krásy, v realitnej kancelárii, na predajni áut. Všade mali možnosť nadobudnúť zručnosti v oblasti chodu prevádzok, organizácií, v zabezpečení fungovania firiem, inventarizácie,  dostali možnosť rozvíjať komunikáciu so zákazníkmi v anglickom jazyku a odvážnejší aj v španielčine. Španielčina bola pre našich žiakov veľkou výzvou, nakoľko sa ju učia pomerne krátko. K záveru pobytu všetci skonštatovali, že aj v tejto oblasti hodnotia tento pobyt ako prínosný.

            Počas voľných dní bol program nabitý objavovaním nielen historického centra Malagy, ale aj blízkeho okolia. Navštívili sme Nerju, Setenil, Rondu, Mijas a Benalmadenu, plavili sme sa na katamaráne, absolvovali historickú prehliadku mesta Malaga, spoznali okolité pláže – Torremolinos, Malagueta.

            Keďže pobytu sa zúčastnili výlučne žiaci 4.E, program Erasmus+ pomohol stmeliť kolektív, vytvoril silné priateľské väzby a nádherné spomienky na celý život. Podporil samostatnosť a zodpovednosť v cudzej krajine, schopnosť riešiť rozličné situácie a domov sme sa vrátili posilnení a schopní čeliť ďalším životným výzvam.

             

            Ing. Denisa Pearson

             

          • Účelové cvičenie – 1. ročníky

            2. 10. 2023

            Dnes sa konalo za slnečného počasia účelové cvičenie pre žiakov prvých ročníkov. Žiaci mali možnosť precvičovať si v prírode na stanovištiach:

            • zdravotnú prípravu
            • civilnú ochranu
            • orientáciu v teréne podľa mapy, buzoly, topografických značiek

            Okrem toho upevnili vzťahy v kolektíve nielen medzi triedami ale celým prvým ročníkom.

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

            26. 9. 2023

            Žiaci našej školy si spoločne pripomenuli Európsky deň jazykov dňa 26. 09. 2023 prezentáciou rôznych krajín a jazykov. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Každá trieda bola špecificky vyzdobená podľa krajiny, ktorú prezentovala. Žiaci boli kreatívni a na túto príležitosť sa výborne pripravili rôznymi kvízmi, súťažami, prezentáciami a v neposlednom rade aj ochutnávkami národných špecialít. Prezentované boli jazyky a krajiny ako Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Česko, Chorvátsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Maďarsko a mnohé iné.

            Srdečne blahoželáme výhercom za odbor obchodná akadémia:

            1. miesto získala 3.B s prezentáciou krajiny Ukrajina
            2. miesto získala 2.C s prezentáciou krajiny Maďarsko
            3. miesto získala 2.B s prezentáciou krajiny Taliansko

            Srdečne blahoželáme výhercom za odbor obchodná akadémia bilingválna:

            1. miesto získala 1.F s prezentáciou krajiny Turecko
            2. miesto získala 2.E s prezentáciou krajiny Holandsko
            3. miesto získala 1.E s prezentáciou krajiny Francúzsko

             

            Výhercovia na 1. miestach získavajú 1 dňový výlet podľa vlastného výberu.

            Triedy umiestnené na 2. a 3. miestach uvoľníme z vyučovania na aktivity organizované školou.

             

            Mgr. Iva Berešová

          • Župný športový deň stredoškolákov

            25. 9. 2023

            So začiatkom školského roka už máme za sebou úspešný Župný športový deň stredoškolákov, ktorý sa uskutočnil 21.septembra na štadióne Mladej Gardy STU, ktorého sa každoročne zúčastňuje vyše 1500 stredoškolákov Bratislavského kraja. Počas krásneho slnečného dňa plného športu, silných emócií a endorfínov, sa aj našim študentkám podarilo úspešne umiestniť v niekoľkých športových disciplínach.  

            Naše najväčšie úspechy v športových hrách bolo dosiahnutie 2. miesta vo florbale, 3. miesta vo futbale a len o vlások nám ušlo 3. miesto v beachvolejbale, čiže dievčatá obsadili aj tak krásne 4. miesto. Konkurencia bola silná, ale dievčatá bojovali do poslednej sekundy.  

            Ani v atletike naše študentky nezaháľali a dostali sa na popredné priečky v behu na 800m (3. miesto Grmanová Laura, 4. miesto Karkušová Barbora) a v skoku do diaľky (2. miesto Grígelová Karen).  

            Po prvýkrát sme sa tohto roku zapojili aj do vedomostnej súťaže o olympizme, v ktorej sa naše družstvo v zložení Zvodová Sofia, Kochanská Simona a Radičová Tamara umiestnili na 6. mieste z 19 zúčastnených.  

            Tešíme sa na ďalší rok a veríme, že sa nám podarí konečne získať putovný pohár Michala Nálepku pre našu školu. 

             

            Mgr. Zuzana Petreková

          • Biela pastelka

            25. 9. 2023

            V piatok 22. septembra 2023 sa uskutočnil ďalší ročník verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá je zameraná na pomoc nevidiacim a slabozrakým. Naša škola chcela aj tento rok aktívne pomôcť, a tak vybraní žiaci druhých a tretích ročníkov (II. E, III. A, III. C a III. E) stáli 6 hodín na určených miestach v Bratislave a vyberali dobrovoľné príspevky od okoloidúcich. Časť zbierky prebiehala aj priamo na našej škole. Tu nás veľmi potešila ochota a spolupatričnosť našich žiakov a aj celého pedagogického zboru. Ďakujeme všetkým za pomoc s touto krásnou akciou a už teraz sa tešíme na ďalší ročník!

             

            Mgr. Iveta Litterová

          • KURZ OCHRANY ŽIVOTA A ZDRAVIA

            20. 9. 2023

            Netradične aj tradične, ale hlavne poučne! Aj v tomto duchu sa v dňoch 11.-13. septembra 2023 konal každoročný Kurz ochrany života a zdravia pre žiakov 3. ročníka. Tentokrát sme ho spestrili o vojenské prednášky a showprogram Čestnej stráže SR, ktorá zavítala na našu školu po prvýkrát! Ako zvyčajne sme v utorok navštívili Malý Draždiak, kde si mohli naši študenti vyskúšať dýchanie a masáž srdca na cvičnej figuríne, plynovú masku, či dokonca streľbu zo vzduchovky. Neboli ukrátení ani o vedomosti z topografie, civilnej ochrany a ochrany životného prostredia na Slovensku. Čerešničkou za kurzom bolo absolvovanie branného preteku v okolí Kamzíka v Malých Karpatoch, kde už boli žiaci odkázaní v skupinkách sami na seba. Tu využili svoje zručnosti a nadobudnuté skúsenosti a zmerali si svoje sily v orientácii v teréne s pomocou mapy, moderných aplikácií a zároveň zbierali informácie napr. o miestnej biodiverzite, histórii oblasti, či dobe rozkladu odpadov. Spríjemnením na trase boli aj učiteľskí psí chlpáči alebo studená kofola v miestnych bufetoch. Ale nebolo to ,,lážo-plážo", všetka žiacka aktivita bola zaznamenávaná a na čas! Vyhodnotili sme najrýchlejšie skupinky, ale našli sa aj takí, ktorí to stavili na precízne vypracovanie pracovného listu. Niektorí sa chvíľkou strácali, ale najdôležitejšie je, že si to všetci pekne užili a v zdraví sa vrátili do cieľa. 

             

            Mgr. Zuzana Petreková

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
      • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje