• Tvorivosť a kreativita na vyučovaní

            19. 10. 2022

            Tvorba a manažment projektov v podaní šikovných podnikavcov z triedy III. E začína prinášať svoje prvé ovocie v podobe pestrých podnikateľských nápadov, ako napríklad koncept džínsov na mieru „Be Comfy“ alebo návrat štýlového mliečneho baru, ktorý okrem rôznych mliečnych koktailov roztancuje vzduch v hudobných tónoch rokov 90 - tych, no a v kaviarni Corgi Café zas svojim návštevníkom spríjemnia posedenie pri kávičke roztomilé psie plemená Corgi. To sú len niektoré z podnikateľských nápadov našich žiakov, na ktorých finálnu podobu a úspechy sa už teraz všetci veľmi tešíme. Ochutnávku ďalších skvelých projektov si môžete pozrieť vo fotogalérii 😊 

            Napísala: Ing. Jergová Barbora

          • Divadelné predstavenie

            19. 10. 2022

            Dňa 18. 10. 2022 sa študenti IV. A, IV. B, IV. C, III. B, II. B a II. F zúčastnili predstavenia Kým kohút nezaspieva od Ivana Bukovčana v DK Zrkadlový háj. Toto existencialistické dielo z povojnového obdobia patrí medzi to najlepšie zo slovenskej literárnej tvorby a preto sme radi, že študenti mali možnosť vidieť ho tak, ako bolo zamýšľané – na divadelných doskách. Táto divadelná hra otvára mnohé témy, ktoré sú mimoriadne aktuálne aj v súčasnosti – tému násilia, vojny, ale i hrdosti, statočnosti a ľudskosti v krajnej situácii.

            Napísala: Mgr. Diana Matiašková

          • VOĽBY DO ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU

            17. 10. 2022

            Dňa 14. októbra 2022 na našej škole prebehli oficiálne voľby do Školského parlamentu formou anonymného hlasovania. Podporiť nás a dohliadnuť na správnosť volieb prišla aj Katarína Formánková z Bratislavského samosprávneho kraja a Milan Polešenský z Národného ištitútu vzdelávania a mládeže.

             

            Zvolenými zástupcami žiakov v Školskom parlamente sú:

            1. Peter Horenský, 2. E s najvyšším počtom hlasov vo voľbách
            2. Alexandra Balciarová, 3. C
            3. Nazar Kharchuk, 2. F
            4. Matúš Moško, 3. B
            5.Emma Jesenská, 3. E

            Pomocní zástupcovia:
            Tamara Morssi 2. E, Jakub Chovančák 3. C, Branislav Ondík 3. E
             

            Tešíme sa aktivity a prácu Školského parlamentu.

            Ing. Katarína Repáková – koordinátorka

             

          • SVET MÉDIÍ – ŠKOLA ZÁŽITKOV

            14. 10. 2022

            Unikátny vzdelávací projekt Svet médií určený študentom stredných škôl prepája vzdelanie s umením. Komentovaná filmová projekcia bola sprostredkovaná pútavou formou s bohatým audiovizuálnym obsahom. Predstavenie sa tešilo pozitívnej odozve zo strany našich študentov. Dynamická prednáška bola sprevádzaná fundovaným slovenským filmovým kritikom Petrom Konečným. Podujatia v Dome kultúry Zrkadlový háj sa zúčastnili študenti II.A, II.B, II.C a III.C triedy. Projekt je prínosný z hľadiska priblíženia práce z oblasti reklamného biznisu, marketingu ako aj rozvoja kritického myslenia. Ukážky zo sveta kinematografie a inteligentnej reklamy motivujú a podnecujú k naštartovaniu kreatívnehonekonvenčného myslenia.

            Kolektív III.C

          • DEŇ ŽUPNÝCH ŠKÔL V BORY MALL

            10. 10. 2022

            Bratislavský samosprávny kraj pripravil prezentáciu stredných škôl, kde sa samozrejme zúčastnila aj naša Obchodná akadémia Dudova 4. Obľúbené podujatie sa uskutočnilo už po jedenásty raz a to v piatok 7. októbra 2022 v centre Bory Mall.

            Žiaci základných škôl, rodičia, aj široká verejnosť mohli stredoškolákom a pedagógom župných stredných škôl klásť počas dňa zvedavé a zaujímavé otázky, na ktoré sme počas celého dňa odpovedali. Záujem bol veľký a preto sa veľmi tešíme na Deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať 1. decembra 2022 a 7. februára 2023 v čase od 8:30 h. do 14:00 h.

            Mgr. Iva Berešová

          • VYHODNOTENIE ETWINNING PROJEKTOV

            7. 10. 2022

            V minulom školskom roku sa naša škola stala súčasťou Európskej komunity škôl eTwinning na Slovensku.  

            Žiaci 1.F triedy sa zapojili do projektu s názvom Netradičné formy učenia sa anglickej gramatiky a taktiež do projektu Múzeá: tajná záhrada našej histórie. Žiaci 2.C triedy prezentovali našu v školu v projekte Ponorme sa do sveta umelej inteligencie.  

            Počas letných prázdnin prebiehalo vyhodnotenie prác žiakov a s radosťou vám oznamujeme, že všetky tri projekty splnili hodnotené kritéria kvality a žiakom bol udelený certifikát.  

            V projekte boli hodnotené tieto oblasti: pedagogická inovácia a tvorivosť, kurikulárna integrácia, spolupráca medzi partnerskými školami, používanie IKT a výsledky, dopad a dokumentácia. Všetky tri projekty boli posudzované aj v súlade s pokynmi bruselskej centrály eTwinning. 

            Žiakom gratulujeme a tešíme sa z ich úspechu. 

            PaedDr. Bršťáková Ivana - koordinátorka eTwinning projektov

          • Župný športový deň BSK

            5. 10. 2022

            Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so športovými zväzmi a klubmi organizoval dňa 4.10.2022 Župný športový deň určený pre všetkých stredoškolákov Bratislavského kraja. Vyše tisícka študentov z celého Bratislavského kraja, 9 disciplín na 4 športoviskách na štadióne Mladá garda, výborná atmosféra, veľa adrenalínu a super program. Ani naša škola nesmela na takomto podujatí proste chýbať! Naši študenti si zmerali sily so svojimi rovesníkmi v športových hrách a atletických disciplínach. Najväčší úspech dosiahli žiaci vo futbale, kde po tvrdom boji dosiahli v celkovom poradí krásne 3. miesto. Ani florbalisti a volejbalistky nezaháľali a vo svojej skupine dosiahli oba tímy 2. miesto. Atléti sa popasovali so šprintom na 100 metrov, kde mali aj naše prváčky možnosť po prvýkrát vyskúšať si súťaženie aj v takomto type disciplíny. Bohužiaľ, konkurencia bola tento rok silnejšia.  Poučení z chýb si odnášame z tohto dňa nové skúsenosti, ale aj príjemné zážitky. 

            Mgr. Zuzana Petreková

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

            27. 9. 2022

            Žiaci našej školy si spoločne pripomenuli Európsky deň jazykov dňa 26. 09. 2022 prezentáciou rôznych krajín a jazykov. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Každá trieda bola špecificky vyzdobená podľa krajiny, ktorú prezentovala. Žiaci boli kreatívni a na túto príležitosť sa výborne pripravili rôznymi kvízmi, súťažami, prezentáciami a v neposlednom rade aj ochutnávkami národných špecialít. Prezentované boli jazyky a krajiny ako Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Česko, Poľsko, Rakúsko, Maďarsko a mnohé iné. Žiakov veľmi podporilo vedenie školy a v spolupráci s učiteľmi sme si celú aktivitu spoločne náramne užili. Zároveň srdečne blahoželáme výhercom:

            1. miesto získala 1.E s prezentáciou krajiny Švédsko
            2. miesto získala 2.A s prezentáciou krajiny Francúzsko
            3. miesto získala 2.E s prezentáciou krajiny Taliansko

            Ing. Katarína Repáková

          • Monitoring odbornej praxe v zahraničí – Valencia, Španielsko

            26. 9. 2022

            Štvrtáci Obchodnej akadémie Dudova mali v septembri odbornú prax vo vybraných firmách na Slovensku aj v zahraničí. V tomto školskom roku mali  možnosť vycestovať za odbornou praxou do Valencie cez program Erasmus+. Cieľom programu Erasmus+ je dosiahnuť, aby sa vzdelávacia mobilita stala realistickou možnosťou v rámci školského vzdelávania. Tento program slúži na podporu uznávania vzdelávacích výstupov žiakov v rámci období mobility v zahraničí. Počas monitoringu odbornej praxe som mala možnosť skontrolovať žiakov ako nadobúdajú pracovné skúsenosti a jazykové zručnosti v pracovnom prostredí firiem. Odbornú prax mali možnosť žiaci vykonávať počas 10 dní v troch spoločnostiach, kde sa venovali administratíve, činnostiam v maloobchode, marketingu, komunikácii so zákazníkmi a iné. Vo voľnom čase mali možnosť spoznávať krajinu, kultúrne rozdiely, gastronómiu, kurz španielčiny a životný štýl vo Valencii.

            Tieto skúsenosti budú štvrtáci prezentovať žiakom nižších ročníkov ako možnosť zapojiť sa do programu Erasmus+ v nasledujúcich rokoch.

            Mgr. Iva Berešová

          • BIELA PASTELKA

            23. 9. 2022

            Dňa 23. septembra 2022 sa konala verejná zbierka Biela pastelka na pomoc nevidiacim a slabozrakým. Naša škola sa tiež rozhodla pomôcť,  a tak vybraní žiaci II. A, II. B a II. C počas celého vyučovania vyberali dobrovoľné príspevky v uliciach Bratislavy. Týmto im ešte raz ďakujeme za ich ochotu a odhodlanie. Zároveň ďakujeme aj Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska, že nám umožnili podporiť dobrú vec.

            Mgr. Iveta Litterová

          • KURZ OCHRANY ŽIVOTA A ZDRAVIA

            23. 9. 2022

            Naši tretiaci sa zúčastnili trojdňového kurzu ochrany života a zdravia, ktorý pozostával   zo zaujímavých teoretických informácií ale aj praktických činností.

            Počas prvého dňa sa žiaci v rámci teórie oboznámili s topografiou a dozvedeli sa aj niečo o civilnej ochrane obyvateľstva. O niečo praktickejšia bola streľba zo vzduchovky, kde si žiaci vyskúšali streľbu na terč. Nechýbala ani teoreticko-praktická prednáška o prvej predlekárskej zdravotnej pomoci, kde sa žiaci dozvedeli ako môžu v prípade núdze reagovať a pomôcť ľudom v život ohrozujúcom stave.

            V druhý deň sme sa vybrali do Malých Karpát, kde nás čakalo krásne prostredie a takisto aj počasie. Žiaci zvládli úctyhodných 10 kilometrov v miernom stúpaní a po tejto túre sa príjemne unavení pobrali domov aby sa pripravili na posledný deň kurzu.

            V posledný deň kurzu našich žiakov čakala previerka teoretických poznatkov ale aj fyzickej zdatnosti. Žiaci mali pripravenú trať so stanovišťami, ktorú mali odbehnúť za čo najlepší čas a zároveň nazbierať na stanovištiach čo najviac bodov.

            Dúfame, že tieto poznatky žiakom vydržia v pamäti čo najdlhšie a budú pripravení na rôzne situácie, ktoré sa v živote môžu prihodiť.

            Mgr. Matej Bodnár

          • ŠKOLENIA S PROGRAMOM ERASMUS+ POČAS LETA

            31. 8. 2022

            V druhý júlový týždeň sa učiteľky z našej školy zúčastnili školení s programom Erasmus+ v španielskej Malage. 

            PaedDr. Ivana Bršťáková absolvovala kurz s názvom Mindful schools for reducing stress. 

            Obsahom kurzu, ktorého názov by sa dal voľne preložiť ako Vnímavosťou v školách k redukcii stresu bolo vzbudiť záujem škôl o "mindfulness” a vytvárať v nich prostredie, ktoré bude pomáhať žiakom i zamestnancom zvládať stresové situácie v škole i súkromnom živote. Pani Ivana Bršťáková si z kurzu priniesla poznatky o skúsenostiach z iných krajín, kde je “mindfulness” súčasťou vzdelávacieho systému a tiež návod, ako môžeme rozvíjať “mindfulness” v podmienkach našej školy. 

             

            Mgr. Michaela Malinkovičová sa v Malage zúčastnila kurzu Forest schools and environmental education, ktorého cieľom bolo ukázať učiteľom spôsob, akým sa dá vzbudiť v žiakoch akéhokoľvek veku záujem o prírodu a následne ochranu životného prostredia. Získala mnoho informácií o alarmujúcich zmenách v prírode a tiež o tom, ako sú v oblasti životného prostredia aktívne školy a krajiny vo svete. Poznatky a skúsenosti z kurzu sa dajú aplikovať aj v našej škole a my sa budeme snažiť, aby naši žiaci získali aj vedomosti o tom, ako sa dá chrániť planéta, na ktorej žijeme. 

             

            Michaela Malinkovičová 

          • OPRAVNÉ SKÚŠKY

            11. 7. 2022

            Opravné skúšky za šk. rok 2021/2022 sa konajú v nasledovných termínoch:

            22. augusta 2022 (pondelok) o 10.00 h – POE

            23. augusta 2022 (utorok) o 8.00 h – SJL, UCT, MAT, ADK

             

            MIESTNOSTI:

            POE – miestnosť D 26

            UCT  – miestnosť D 36

            SJL – miestnosť C 28

            MAT – miestnosť C 27

            ADK – miestnosť C 14

          • Návšteva múzea

            30. 6. 2022

            28.júna 2022 žiaci 2.B navštívili jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe - Danubiana Meulensteen Art Museum.  Žiaci si mali možnosť prezrieť umeleckú tvorbu domácich aj zahraničných umelcov v interiéri aj exteriéri galérie.

            Prehliadku sme zavŕšili sladkou bodkou, chutným koláčikom a osviežujúcou limonádou v kaviarni galérie

            s nádherným výhľadom na Dunaj.

            Ing. Zuzana Molčanová

             

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
      • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje