• PODNIKOVÁ EKONOMIKA ZÁŽITKOVOU FORMOU

            7. 4. 2022

            Nato, aby sa každý z nás učil, potrebujeme vedieť, prečo sa učíme, aký je cieľ nášho snaženia, a hlavne, ako to využijeme v našom živote. Dnes nám už nestačí len získavať a učiť sa nové informácie, ktoré si šikovnejší dokážu nájsť na webe v sekunde, keď učiteľ vysloví otázku. Žiak potrebuje v prvom rade hľadať súvislosti medzi javmi, riešiť problémy, vysloviť svoj názor a vedieť ho zdôvodniť, naučiť sa argumentovať, vystihnúť podstatu, spojiť jednotlivé body. Na tento účel nám výborne slúži projektové vyučovanie.

            V projektovom vyučovaní zohrávajú rolu poznatky, ktoré žiak nadobudne od rodičov, od známych, pri cestovaní, alebo z internetu, pozeraním filmov, dokumentov a podobne. Učiteľ vychádza z týchto poznatkov a smeruje žiaka k cieľu a zmyslu samotného projektu.

            Cieľom projektového vyučovania na podnikovej ekonomike bolo transformovať nadobudnuté poznatky o podniku a jeho činnostiach do predstavenia skutočného podniku. Žiaci predstavili podnik a jeho činnosti v rozmanitých podobách – od výrobného podniku, podniku zaoberajúceho sa službami, konzultačnou činnosťou, inováciami atď. Všetky projekty nás navzájom obohatili o nové informácie a precvičili sme si sebadisciplínu, tvorivosť a pre mnohých to bol aj krok mimo vlastnej komfortnej zóny, ktorý ale všetci výborne zvládli.

            Kolektív žiakov 2.E

          • PROJEKTOVÉ VYUČOVANIE

            6. 4. 2022

            Dňa 6. apríla sme sa ako trieda zúčastnili projektového vyučovania pod vedením pani profesorky PaedDr. Bršťákovej ohľadom projektu eTwinning. Priniesli sme si naše notebooky, tablety a podobne. Pomocou nich sme v skupinách vyhľadávali informácie na internete a spoločne vytvárali projekty. Následne sme si kontrolovali koncoročné práce, vymieňali nápady, názory a spoločne sme vylepšili a opravili naše výtvory.

            Deň sme si veľmi užili a bola to príjemná zmena oproti normálnemu vyučovaniu. Myslíme si, že to bolo pre nás prínosné a náučné.

            kolektív žiakov 1.F

          • Prednáška na tému: Pracovný pohovor od firmy LeitnerLeitner

            6. 4. 2022

            V piatok 01.04.2022, mali žiaci 2.E prvý krát možnosť spoznať a zažiť spoluprácu s poradenskou firmou LeitnerLeitner, ktorá pôsobí na medzinárodnej úrovni v oblasti účtovného a daňového poradenstva. Počas dvoch vyučovacích hodín pani Kristeľ odprezentovala žiakom základné informácie o firme a zamerala sa na prípravu uchádzača na pracovný pohovor.

            Žiaci mali možnosť vidieť ako vyzerá reálny motivačný list, prečo je jedným z pilierov úspechu pri pozvaní na pohovor a následne prešli na životopis a jeho náležitosti. Po informáciách, ako v skutočnosti pohovor prebieha, aké otázky ich čakajú, načo si dať pozor, či už z hľadiska oblečenia, vzhľadu, ale aj otázok ohľadom životopisu sa rozprúdila živá diskusia. Pani Kristeľ priblížila žiakom možnosť pracovať vo firme LeitnerLeitner už počas štúdia a opísala kariérne možnosti rastu vo firme, ako aj zamestnanecké výhody, ktoré firma ponúka. Úprimné informácie z praxe, výborne pripravená prezentácia priblížila žiakom to, čo ich v krátkej budúcnosti čaká, a tiež, ako sa nato zodpovedne pripraviť.

            Prepájanie teoretických vedomostí s praxou na ekonomických predmetoch otvára žiakom obzory a príležitosti, preto sme radi za každú takúto skúsenosť. Ostáva sa nám len opäť poďakovať a tešiť sa na ďalšie stretnutie.

            Ing. Denisa Pearson

          • Olympiáda Mladý účtovník 2022

            5. 4. 2022

            Dňa 25. marca 2022 sa uskutočnilo 1. online kolo Olympiády Mladý účtovník, ktoré pripravila firma KROS, a. s. spolu so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov. Zúčastnili sa ho žiačky štvrtých ročníkov – Anna Ester Rakovská – IV. A, Sabina Beňáková a Patrícia Takáčová zo IV. B. Žiačky preukázali vedomosti a zručnosti pri účtovaní rozličných účtovných prípadov v podvojnom účtovníctve.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Ing. Martina Kabová

          • Trestnoprávna zodpovednosť pri drogovej kriminalite

            2. 4. 2022

            Prednáška, ktorú absolvovali naši druháci s policajnou preventistkou z okresného PZ Námestie hraničiarov kpt. Mgr. G. Grísovou. Dozvedeli sa o klasifikácii a rozdelení rôznych druhov drog, o trestnoprávnom postihu nedovoleného nadmerného držania drog a postihoch pri obchodovaní s drogami, ale aj aký trest hrozí páchateľovi drogového činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov. 

            koordinátorka a preventistka Mgr.Iveta Trandžíková

          • Prezentácia ako forma overenia novo - nadobudnutých zručností v bilingválnych triedach

            31. 3. 2022

            Prezentačné zručnosti, ako aj schopnosť diskutovať a obhajovať svoje vlastné názory patria medzi základné komunikačné zručnosti a na ich rozvoj sa snažíme vplývať už od prvého ročníka. Prezentovanie si vyžaduje náročnú prípravu a je o to zložitejšie, ak sa o to pokúsime v cudzom jazyku.

            Pri samotnom prezentovaní zohrávajú veľkú úlohu emócie a tréma, preto sme sa na vyučovacích hodinách Business English venovali tejto téme z mnohých uhlov – vysvetlili sme si, ako a prečo udržovať očný kontakt, prečo je potrebné tému na začiatku predstaviť, koľko informácií je tak akurát, ako pracovať s hlasom, ale aj ako odpovedať na rôzne otázky publika, zvlášť na tie, na ktoré nepoznáme odpoveď. Každý žiak mal možnosť si vyskúšať aké to je predniesť tému, ktorá je mu blízka a priblížiť ju svojim spolužiakom tak, aby ho zaujala.

            Táto skúsenosť, či už na strane prezentujúceho alebo publika nám ukázala, na čo máme klásť dôraz, ak chceme osloviť širšie publikum a posunula ďalej naše hranice komfortu. Po všetkom tom strese sme všetci vyšli bohatší o novú skúsenosť.

            Obzvlášť emotívne boli prezentácie Nazara Kharchuka o Ukrajinskom konflikte a jeho histórii, ale aj o čosi menej diskutovaná téma o Severnej Kórei prezentovanej Ninou Ácsovou. Nevyhli sme sa ani kontroverzným témam ako Feminizmus, LGBT práva, aj téma obťažovania, ktoré výborne spracovali žiačky 1.F – Čéryová Stela, Kmecová Vanessa a Krejčová Karolína. 1.E trieda si s prezentovaním poradila rovnako dobre a niektorí sme tajili dych pri prezentácii od Sary Ismani na tému minulých životov a obohatila nás aj téma Fast fashion od Laury Kásovej, fotografia ako hobby od Petra Horenského a Spánok a naše sny od Simony Kochanskej a ďalšie.

            Už teraz sa tešíme na naše ďalšie spoločné zážitky pri učení a poznávaní.

            Ing. Denisa Pearson

          • Deň učiteľov

            30. 3. 2022

            Pri príležitosti sviatku Dňa učiteľov sa pedagógom našej Obchodnej akadémie cez školský rozhlas prihovorila žiačka 2.E Viktória Živnová. V mene všetkých študentov školy sa pedagógom poďakovala za ich náročnú a obetavú prácu.

             

          • Shopping and Advertising

            25. 3. 2022

            Žiaci z I. E a I. F dostali v rámci vyučovacích hodín anglickej konverzácie tému „nakupovanie a reklama“. Úlohou bolo vyskúšať si prácu kreatívcov z reklamných agentúr. Počas vyučovania sa kládol dôraz na rozvoj kreatívneho myslenia, vzájomná spolupráca medzi žiakmi a vyučujúcim. Zadaním bolo:

            • vytvoriť reklamný plagát na neobyčajný tovar - modrý rúž, tenisky s kolieskami, obrovské kladivo, atď.

            Kreativita našich žiakov sa prejavila na uvedených fotografiách. 

            Napísala: Mgr. Michaela Malinkovičová

          • Zdravý životný štýl

            25. 3. 2022

            V marci prebieha v 1. a 2. ročníkov aktivita školskej psychologičky PhDr. Jany Pavlíkovej Zdravý životný štýl. Žiaci sa oboznamujú s dôležitými otázkami ako význam duševného zdravia ako aj poukázanie na faktory, ktoré ovplyvňujú zdravie človeka a prispievajú k jeho zachovaniu a kvalite.

          • Erasmus +

            20. 3. 2022

            Dňa 18.03.2022 sme v spolupráci s vedením školy, s p. uč. Schvartzovou a žiakmi 4. ročníka, ktorí už absolvovali prax v zahraničí v rámci programu, odprezentovali žiakom tretích ročníkov možnosť zúčastniť sa na programe Erasmus +. V rámci tohto programu žiaci v školskom roku 2021/2022 absolvovali prax v Španielsku, v slnečnej Malage. Budúcoroční štvrtáci sa budú môcť programu Erasmus+ zúčastniť v septembri v budúcom školskom roku a absolvovať tak prax v 4. ročníku v Španielsku vo Valencii.

            Veríme, že našich tretiakov zaujala možnosť zúčastniť sa na programe Erasmus+, spoznať novú krajinu, kultúru, nových ľudí a rozšíriť si tak obzory a jazykové zručnosti.

          • Nové trendy vo vzdelávaní

            8. 3. 2022

            MOOC - “Massive Open Online Courses”, ponúka bezplatné vzdelávanie v online prostredí bez limitovania veľkosti “triedy”. MOOC predstavuje nový trend vzdelávania, ktorý je dostupný pre neobmedzené množstvo študentov, ktorí sa učia za pomoci prednášky, videí, rôznych interakcií a online diskusií s lektorom a študentami z celého sveta.

            MOOC zjednodušene označuje online kurz, ktorý umožňuje používateľom z celého sveta učiť sa ten istý materiál vo flexibilnom učebnom prostredí. Študent sa môže nachádzať kdekoľvek na svete, pretože všetky zdroje sú online a tiež nevyžadujú predošlé znalosti.

            Výzvu študovať MOOC kurzy sponzorované americkou vládou našej škole prezentovala americká ambasáda. Výzvu prijali naši žiaci prvého ročníka bilingválneho štúdia v 1.E a 1.F a niektorí už majú svoje prvé certifikáty.

            Peter Horenský, Sára Ismani, Daša Ferkovová - gratulujeme! Prajeme veľa úspechov v ďalšom vzdelávaní.

            Napísala: Ing. Denisa Pearson

          • Spolupracujeme s partnerskými krajinami online

            21. 2. 2022

            Medzinárodný projekt eTwinning

            V tomto školskom roku sa žiaci 1.F triedy zapojili do medzinárodného projektu eTwinning. Aby sme mohli, čo najviac komunikovať v anglickom jazyku a spolupracovať so zahraničnými školami snažíme sa pravidelne zúčastňovať stretnutí. Tieto stretnutia prebiehajú v podvečerných hodinách online. Žiaci sa pripájajú z domu prostredníctvom aplikácie ZOOM. Posledné online stretnutie sa uskutočnilo dňa 15.februára o 17:00 hod. Na toto stretnutie sme vytvorili spoločnými silami naozaj zaujímavé aktivity, ktoré slúžili na preverenie našich nových poznatkov i na opakovanie toho, čo sme sa už naučili.

            Prvou spomínanou aktivitou bol Kahoot kvíz. Síce sa dá povedať, že patrí medzi tie tradičnejšie, my sme však zapojili kreativitu a dopracovali sa k otázkam, ktoré aspoň trošku potrápili zahraničných študentov. Následne sme boli rozdelení do tzv. Breaktout rooms, kde sme mali možnosť sa viac spoznať navzájom, dozvedieť sa niečo o kultúre našich partnerov a zároveň si vyskúšať vzájomnú spoluprácu. Taktiež sme si preverili naše komunikačné schopnosti a dá sa povedať, že sme si mohli vyskúšať aj rolu učiteľa. Od začiatku to síce nešlo všetko úplne podľa našich predstáv, ale odhodlanosťou a chuťou pracovať sa nám podarilo predstaviť im aktivity, ktoré sme si pre nich pripravili. Spoločnými silami sme sa dopracovali k správnym riešeniam, aj keď to nebolo úplne jednoduché nakoniec sme to zvládli. Takéto online stretnutia sú veľmi dobrá skúsenosť, pretože nám prinášajú nové skúsenosti a zážitky a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.  

            Veľká vďaka patrí pani profesorke PaedDr. Bršťákovej, ktorá celý projekt eTwinning koordinuje.

            Napísala: Karin Tvrdoňová – 1.F

          • Olympiáda ľudských práv - krajské kolo

            16. 2. 2022

            Dňa 10. 2. 2022 sa uskutočnilo krajské kolo 24. ročníka Olympiády ľudských práv. Aj tento rok sa kvôli pandemickým opatreniam súťažilo dištančne, žiaci však pracovali v škole na školských počítačoch, nie doma. 

            Našu školu reprezentovali František Hlubík z III. C a Martin Fríbert z II. C. Obaja veľmi dobre obstáli v ťažkej konkurencii a stali sa úspešnými riešiteľmi OĽP. 

            Blahoželáme! 

          • Projektové vyučovanie v predmete POE v ANJ - II.E

            8. 2. 2022

            Projektové vyučovanie považujeme za efektívny spôsob výučby, ktorý nám umožňuje aktívne zapojiť žiaka  do vyučovacieho procesu. Práca nad projektom privedie žiakov k premýšľaniu nad tým, čo sa vlastne na hodine preberá a ako je možné to využiť alebo nájsť v praktickom živote. V neposlednom rade aktívne zapojenie v projekte podporuje tvorivosť a kritické myslenie našich žiakov a učí ich k spolupráci, k lepšiemu definovaniu potrieb a hlavne k zodpovednosti voči tímu. 

            Cieľom projektového vyučovania v 2.E v prvom polroku bolo pretavenie nových vedomostí z predmetu Podniková ekonomika v anglickom jazyku do praktických ukážok, ako aj využitie novej slovnej zásoby pri  prezentácii projektu tímu. Zároveň to bola skúška logistiky projektu, uvedomenia si dôležitosti efektívnej komunikácie, nakoľko sme počas prác absolvovali aj v triede karanténu. Žiaci mali možnosť sa lepšie spoznať navzájom a plne využiť našu projektovú miestnosť, ktorej poloha aj rozmiestnenie napomáha tomuto druhu vyučovania.  

            Ing. Denisa Pearson 

          • Odborná prednáška

            17. 12. 2021

            Dňa 17. 12. 2021 za žiaci IV. B spolu s vyučujúcimi odborných predmetov zúčastnili online prednášky na tému Účtovná uzávierka a účtovná závierka, ktorú pre nás pripravila pani Martina Kristeľ zo spoločnosti LeitnerLeitner Tax, s. r. o.

            V úvode nám predstavila spoločnosť, predmet podnikania spoločnosti a pôsobenie na trhu.

            Prednáška bola zameraná na zdôraznenie osobitností pri zostavení účtovnej závierky za rok 2021 a upozornila nás aj na zmeny, ktoré budú platiť od 1. 1. 2022.

            Okrem základných vedomostí o účtovnej uzávierke a účtovnej závierke, ktoré potrebuje poznať každý účtovník účtujúci v sústave podvojného účtovníctva, nám ukázala aj praktický príklad zostavenia účtovnej závierky.

            Ďakujeme za cenné informácie a tešíme sa na pokračovanie prednášok v novom kalendárnom roku 2022.

          • Medzinárodná súťaž Intersteno v písaní na PC 2021

            17. 12. 2021

            Dňa 9. decembra 2021 sa žiaci našej školy zúčastnili Medzinárodnej súťaže v písaní na počítači ZAV-100, ktorú organizovala svetová federácia Intersteno formou online. Celkovo sa zúčastnilo 1354 súťažiacich z rôznych krajín - Česko, Slovensko, Taliansko, Španielsko, Nemecko, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko, Rusko, Belgicko, Chorvátsko, Argentína.

            Mená najlepších žiakov za našu obchodnú akadémiu sú:

            1. Claudia Straková z III.B dosiahla výkon 281,8 čistých úderov za minútu a umiestnila sa na 375. mieste z celkového počtu 1354.
            2. Lukáš Malovec z II.A dosiahol výkon 263,9 čistých úderov za minútu,
            3. Sebastián Červienka zo IV.A dosiahol výkon 255,4 čistých úderov za minútu.

            Srdečne blahoželáme všetkým!

          • Medzinárodná súťaž BEST IN ENGLISH

            17. 12. 2021

            Dňa 26. novembra 2021 sa naša škola zúčastnila medzinárodnej súťaže BEST IN ENGLISH formou online testu. Najlepší žiaci absolvovali  60 minútový test tvoriaci: porozumenie počutého textu, čítaného textu a gramaticko-lexikálnu časť.   

            Súťaže sa zúčastnilo 17 223 žiakov, 595 škôl z 32 krajín.  

            Mená najlepších žiakov za našu obchodnú akadémiu sú: 

            1. Lucia Horváthová z II.C dosiahla počet bodov 102 a umiestnila sa na 3377 mieste z celkového počtu 17 223.

            2. Sara Ismani z I.E dosiahla počet bodov 97 

            3. Tamara Šimončič z II.B dosiahla počet bodov 89,5 

            Účasť v súťaži bola spojená s licenčným poplatkom, ktorý bol hradený z občianskeho združenia OA DUD.

            GRATULUJEME ! 

          • Školské kolo olympiády z nemeckého jazyka - 32. ročník

            7. 12. 2021

            V piatok, 26. 11. 2021, prebehlo školské kolo Olympiády z  nemeckého jazyka formou online. Študenti absolvovali  porozumenie počutého textu, čítaného textu a gramaticko-lexikálnu časť.  

            VÍŤAZI V  KATEGÓRII  2A / 1. - 2. ročník./ 

            1. miesto Kristína Mária  Mezeiová I.C

            2. miesto Timea  Holíková II.C

            3. miesto Emma  Kimličková II.C

             

            VÍŤAZI  V  KATEGÓRII    2B / 3. - 4. ročník. / 

            1. miesto Laura  Baranová III. B

            2. miesto Viktória  Telekešová  IV. B

            3. miesto Viktória  Kiripolská IV. B

            GRATULUJEME !

          • Prehliadka SNM v Seredi

            6. 12. 2021

            Lovci nacistov

            Žiaci II. B triedy sa dňa 4.12. 2021 zúčastnili zaujímavej online prehliadky Slovenského národného múzea - Múzea holokaustu v Seredi. Zároveň sa zahrali online pátraciu hru po veliteľovi tohto tábora.

            V hre sme sa ocitli v roku 1962, krátko po Eichmanovej poprave. Tímy „agentov“ - našich žiakov hľadali úkryt jeho pravej ruky Aloisa Brunnera. Jednotlivé tímy pracovali na úlohách prepojených s expozíciou múzea, no dolapiť nacistu, ktorý bol veliteľom v sereďskom tábore, mohli len tí najpovolanejší.

            Aktivita bola hradená z občianskeho združenia OADUD.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • 02/62 41 24 04 (sekretariát) 02/62 41 23 95 (vrátnica)
      • Dudova 4 851 02 Bratislava Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje